Въздържанието от Facebook за пет дни намалява нивата на стрес

Въздържанието от Facebook за пет дни намалява нивата на стрес
11 Юни 2018

Голяма част от нас ежедневно прекарват доста време в сърфиране във Facebook, а прекомерната употреба на социални мрежи може да стане причина за проблеми в организма.

Екип от психолози проведоха проучване, в което се включиха 138 доброволци, които прекарват повече от три часа на ден в социалната мрежа. Целта е да бъдат оставени без достъп до Facebook за пет дни и да се анализират настъпилите промени в тях.

Резултатите показват, че въздържанието от Facebook се отразява положително на нивата на стрес в организма на доброволците. Тази тенденция се забелязва при всички участници, които отчитат "значителен" спад в количеството кортизол (хормонът, който предизвика стрес) в кръвта им. Проучването установява категорична връзка между времето прекарано в социалните мрежи и стреса изпитван от хората, които го правят в ежедневието си.

„Нашето изследване показва, че „оттеглянето“ от Facebook само за пет дена е достатъчно, за да се намали нивото на стресовия хормон кортизол. Контролната група, която не се отказа от Facebook, не показа такъв спад“, казва водещият автор на изследването Ерик Ванман.

Освен това, учените правят заключение, че между потребителите се наслагва страх, че изпускаме важни моменти от социалния живот на близки хора, което започва да ни тревожи около седмица след като спрем да използваме Facebook. За повечето хора тази изолация от реалния свят се оказва източник на негативни емоции, а именно, че стоим встрани от важните неща.

Данните в изследването са категорични, че най-добрият вариант е да си даваме малки почивки от Facebook.

Прочетете още