Цените на смартфоните от висок клас ще продължават да се покачват

Цените на смартфоните от висок клас ще продължават да се покачват
6 Август 2018

Според онлайн изданието CNET смартфоните от висок клас ще стават още по-недостъпни занапред. Анализите сочат, че цените на флагманите ще се покачват все повече.

Допреди няколко години моделите от висок клас обикновено бяха на цени между 700 и 800 долара за базовите модели. След това постепенно започнаха да "експериментират" с цени до 900 долара, а с появата на iPhone X, беше премината границата от 1000 долара. Според последните данни на Apple, iPhone X е бил най-продаваното устройство на компанията от появата си на пазара през ноември миналата година.

Успехът на iPhone X въпреки високата си цена означава само едно - останалите брандове ще се възползват от това и ще последват примера на Apple. Другите производители вече също вдигнаха цените на топ моделите си.

Потребители показват, че нямат проблем да плащат повече за нов смартфон и компаниите се възползват от това чрез създаването на още повече модели които са "Pro", "Plus" и други. Тези модели обикновено предлагат още повече неща за още повече пари.

Резултатът е видим и в глобалната статистика. IDC изчислява, че средната продажна цена на смартфоните през 2018 г. ще достигне 345 долара. Това ще е ръст с 10% спрямо 2017 г. и ще се диктува най-вече от покачването на цените на смартфоните от висок клас. Именно затова анализаторите очакват тенденцията на пазара да продължи и флагманите да станат още по-скъпи, което пък да увеличи търсенето на модели от начален и среден клас.

Прочетете още