Роботите стават все по-умни

Роботите стават все по-умни
Снимка: Gwydion M. Williams
3 Януари 2018

Бумът на роботизацията и разработването на изкуствен интелект в съвременното общество вече е факт. В края на 2017-та Япония представи нов вид хуманоиден робот. Той имитира движенията на оператора и може да помогне в грижата за възрастни хора като социален асистент.

По-рано инженери от университета в Калифорния пък показаха най-новото си изобретение – робот, който има чувствителност в пръстите и не е необходимо да вижда нещо, за да го изпълни и разпознае. Например да използва отвертка без да вижда какво точно завинтва или да знае, че ключовете са в джоба на палтото, защото ги напипва и асоциира формата им. 

Американски учени създадоха изкуствен мускул, който проправя пътя към появата на хуманоидни роботи като Терминатора, защото може да вдига 1000 пъти по-голямо от собственото си тегло.

НАСА ще използва роботи в бъдещи нови мисии с цел изучаване на луната Титан на Сатурн и взимане на проба от комета. Мисиите са част от нов проект за изучаване на Слънчевата система.

Едната мисия се казва CAESAR. Тя предвижда изпращане на робот до кометата 67P/Churyumov-Gerasimenko. Целта е роботът да вземе проба от кометата и след това да я донесе на Земята за подробно изучаване. Паралелно с това вече към астероида Bennu пътува друг робот от мисията OSIRIS-REx, с подобна цел.

Прочетете още