Любопитни факти за Чарли Чаплин

Любопитни факти за Чарли Чаплин
16 Април 2018

Сър Чарлс Спенсър Чаплин е роден на 16 април 1889 година и днес се навършват 129 години от рождението му. Неговият рожден ден и тази макар и не кръгла цифра ни вдъхнови, да ви представим интересни факти за него и живота му.

Той е създателят на един от най-знаменитите образи в нямото кино – скитника Чарли и е една от най-креативните личности в ерата на нямото кино. Чаплин е най-известният актьор в ранните холивудски филми, който остава завинаги в историята на нямото кино, а по-късно и забележителен режисьор. Също така е и сценарист и композитор на някой от филмите си. Справя се блестящо с всяко свое начинание.

Снимка: Insomnia Cured Here

Роден е в Лондон, Англия, но почти целият му живот преминава в САЩ, но никога не получава американско гражданство. Дори през 1952 г. му се забранява повече да влиза в Америка – обвинен е в морална разпуснатост, има и няколко обвинения от политически характер. Той се установява да живее в Швейцария. Връща се в САЩ само още веднъж през 1972 г. за наградите Оскар.

Снимка: Insomnia Cured Here

Ето 10 любопитни факта за великия и неподражаем Чарли Чаплин:

1. Като дете Чаплин е живял доста трудно – баща му напуска семейството, когато Чарли е съвсем малък и той живее в бедност.

2. Научил се е да чете доста късно. Започва да играе в театъра, преди да усвои четенето – когато е бил 14 годишен.

3. Любимият му спорт е бил боксът, а от танците най-много е харесвал тангото.

4. През 1917 г. Чаплин сключва договор с „Фърст Нешънъл” за 1 млн долара. Благодарение на това той става най-скъпо платеният актьор за своето време.

5. Първият му филм със звук е „Великият Диктатор”.

Снимка: Human Righters

6. Косата на Чаплин е била тъмна и къдрава, но побелява около 35-ия му рожден ден.

7. Има четири брака, от които му се раждат 11 деца.

8. Харесвал е по-млади жени от него. За Милдред Харис се жени, когато е на 28 годишна възраст, а тя е на 16. Когато той е на 35, се бракосъчетава с 16-годишната Лита Грей. Когато навършва 44 години, Чаплин се жени за Полет Годар – на 19 години. На 54 години актьорът се жени за 18 годишната Уна О`Нил. От брака си с нея има 8 деца, последното му отроче се ражда, когато Чаплин е на 72 години.

9. Не особено известен факт е, че освен актьорските и по-късно режисьорските си умения, Чаплин е бил и добър композитор. За част от своите филми, сам е композирал музиката.

10. Така, желаната от американските актьори награда Оскар, му е връчена на първата церемония. Награден е за актьорско майсторство, режисура, продуцентство, както и гениалност на сценария за филма „Цирк”.

Прочетете още