Честит рожден ден, Axl Rose

Честит рожден ден, Axl Rose
Снимка: Raph_PH
6 Февруари 2018

Честит рожден ден на „лошото момче” на рока, Аксел Роуз! Той е роден на 6 февруари 1962 г. в Лафайет, Индиана и днес става на 56 години.

През 1985-та година Аксел създава Guns N’ Roses заедно с Изи Страдлин, Слаш, Дъф Маккагън и Стивън Адлър. Аксел става изключително известен именно като фронтмен на Guns. Той е една от най-великите и най-противоречиви фигури в историята на рока. Освен с чудесните си изпълнения, той е колоритна личност и извън сцената.

Снимка: niteprowl3r

Първият студиен албум на Guns N' Roses - Appetite For Destruction, излиза през 1987 г. и скоро става номер едно в световните музикални класации с повече от 25 милиона продажби. Втората им тава - G N' R Lies, е на пазара през 1988 г. Аксел обаче е обвинен в расизъм и хомофобия заради текста на песента One in a Million.

Снимка: Lawren

През 1988, Guns N' Roses стават една от най-популярните хард-рок групи благодарение на песни като Welcome to the Jungle, Paradise City и Sweet Child O' Mine.

През 1991 г. бандата издава нов двоен албум, наречен Use Your Illusion I и Use Your Illusion II. Албумите имат голям успех, групата се отправя на легендарното им турне "Use Your Illusion". То продължава година и половина и е съпътствано от множество проблеми заради изменчивото поведение на Аксел. Той често прекалява с алкохола преди концерти, закъснява за изпълненията или умишлено задържа групата, като кара феновете да чакат часове преди да излезе на сцената. Имиджът на Guns N’ Roses е под въпрос.

Снимка: methodshop .com

Скоро след излизането на големите албуми "Use Your Illusion I" и "Use Your Illusion II", проблемите на бандата се задълбочават. Старият приятел на Аксел – Изи Страдлин, напуска и по-късно посочва като една от причините затова сложната обстановка на работа в бандата, свързана с постоянното закъсняване или отсъствие на фронтмена.

Интересен факт е, че по време на изпълнението им на "November Rain" на 30 ноември, 1992 в Богота, Колумбия започва да вали дъжд над града, който спира точно с края на песента.

Аксел отново се дъни в следващия албум на групата "The Spaghetti Incident?", който е издаден през 1993-та. След изтощителното световно турне музикантите почти не си говорят или общуват чрез адвокатите си. Разногласията им са относно бъдещето и посоката на групата. През 1994 г. Аксел сменя китариста Гилби Кларк със стария си приятел Пол Тобиас. През 1996 г. групата започва да записва нов албум, който остава неиздаден, защото Слаш напуска след бурен скандал с Аксел. През 1997 г. барабанистът Мат Соръм е уволнен. В началото на 1998 г. и Дъф Маккагън пуска официално съобщение, че напуска. В групата остават единствено Аксел и Дизи Рийд на клавири. Към тях се присъединяват Робин Финк и Томи Стинсън. През 2001 г. обновената група се появява на концерти в Лас Вегас и Рио де Жанейро. Аксел обявява новия проект на Guns, албумът Chinese Democracy, който излиза на пазара чак през 2008 г.

По отношение на връзките си Аксел е също толкова неуспешен в опазването им, колкото и в опазването на култовата банда. С няколко от жените, с които е по-дълготрайно обвързан, той се опитва да стигне до брак, но успява единствено с Ерин Евърли. Именно за нея той пише голямото "Sweet Child O` Mine". Тя дори разказва в едно интервю, че в деня преди сватбата им в Лас Вегас, Роуз се появил пред къщата й с оръжие и заплашил, че ще се самоубие, ако не бъде с нея.



Бракът им обаче издържа едва месец. По-късно те се събират за кратко, Ерин забременява, но впоследствие губи бебето. Това оказва сериозен ефект върху Аксел, който по това време вече се надява да установи семейство.

Снимка: suhelendanusa

Друга известна негова любов е топ моделът Стефани Сиймор, която участва в клиповете към "Don`t Cry" и "November Rain".

Онлайн класация, направена в края на 2010 г., провъзгласи Аксел Роуз за гърло на всички времена. Допитването бе направено от музикалния сайт MusicRadar. Аксел изпревари титани в рока като Фреди Меркюри и Рони Джеймс Дио. Той пребори и Джон Ленън, Брус Дикинсън, Том Йорк, Кърт Кобейн, Мат Белами и Пол Маккартни.

Снимка: Raph_PH

След дългогодишно очакване и надежди от страна на феновете легендарните рокаджии най-накрая се събраха. Дългоочакваното завръщане се случи навръх 1 април, но не беше никаква шега. Аксел Роуз, Слаш, басистът Дъф Маккаган, виртуозът на клавирите Дизи Рийд, Франк Ферер и Ричард Фортус се качиха отново заедно на една от най-престижните клубни сцени в Лос Анджелис - "Трубадур". От оригиналния състав са липсвали барабанистът Стивън Адлър и Изи Страдлин.

Снимка: Raph_PH

На ВИП балкона, заинтригувани от завръщането на Guns са присътвали много звезди - Никълъс Кейдж, Джим Кери, Лени Кравиц, Кейт Хъдсън, Мишел Родригез, Крис Браун, Брадли Купър и др.

Снимка: Raph_PH

Дългоочакваното завръщане на Guns се осъществи в средата на 2016-та. Най-накрая Слаш и Аксел се помириха и възродиха групата с 18-месечното си турне "Not In This Lifetime" като последната спирка бе в родния им град - Лос Анджелис. Завръщането на Guns N' Roses на музикалната сцена премина изключително успешно и бандата планира през юни 2018-а двумесечно турне в Европа.

Прочетете още