10 интересни факта за любовта

10 интересни факта за любовта
Снимка: Jamie
7 Февруари 2018

Любовта е сложно, удивително чувство, което не може да бъде точно описано дори от поетите. Интересно е да се види как представата на хората за любовта и начините, по които са си я обяснявали, се изменят във времето. В месеца на любовта ви представяме 10 интересни факта за това удивително чувство:

heart Думата „любов“ произхожда от санскритското lubh, което означава „желание“.

heart Така известният ни герой от римската митология Купидон произлиза, според някои култове, от Хаоса и символизира примитивните чувства на любовта и желанията.

heart Първият годежен пръстен е открит в Древен Египет. По него има много детайли, правещи връзка със слънцето и луната, формата му на окръжност се свързва смислово с идеята за безкрайността.

heart Древните гърци правели аналогия между любовта и ябълките, защото те издържали много дълго време, след като били откъснати от дървото.

heart Мексиканският император Монтесума е смятал шоколада за любовно лекарство и е пиел по 50 чаши течен шоколад преди да влезе в харем от 600 жени.

heart Годежните пръстени най-често се носят на безименния пръст на лявата ръка, защото древните гърци са смятали, че през този пръст тече vena amoris или „вената на любовта“, която стига директно до сърцето.

heart Според древногръцкият философ Платон хората били четирикраки, четириръки същества с две двойки уши и очи, с лица от двете страни на главата и с общи полови органи. Когато тези същества обаче се опитали да доминират над боговете, Зевс ги разделил на половина и създал мъжа и жената.

heart Всички знаем, че четирилистните детелинки носят късмет. Интересен факт е, че в някои части от Ирландия жените изяждали четирилистна детелинка, мислейки си за любимия човек, защото вярвали, че така той ще се влюби в тях.

heart Според някои психолози, жените търсят в лицето на мъжа си аналог на своя баща, а мъжете – на майка си. Според други обаче, любимият човек прилича най-много на родителя, с когото имаме неразрешени проблеми от детството.

heart Според проучвания, много по-вероятно е мъж да се влюби в жена, ако се запознае с нея в опасна ситуация като например земетресение, пожар и т. н. Спомнете си само за всичките екшън филми, които са на базата на този принцип. Според учените, човек се влюбва около 7 пъти преди да се омъжи.

Прочетете още