Удар срещу Huawei - компанията загуби достъп до Android и Google

Удар срещу Huawei - компанията загуби достъп до Android и Google
20 Май 2019

Интернет гигантът Google прекратява бизнеса си с китайската компания Huawei в сегментите, изискващи трансфер на хардуерни и софтуерни продукти, с изключение на тези, които са с отворен код, което вероятно ще окаже драматично въздействие върху устройствата на Huawei по целия свят.

Huawei Technologies Co Ltd веднага ще загуби достъпа до ъпдейтите на операционната система Android. Наред с това следващата версия на смартфоните ѝ извън Китай ще бъде лишена от достъп до популярни приложения и услуги, включително Google Play Store и Gmail.

Huawei ще продължи да има достъп до версията на Android, достъпна чрез лиценза с отворен код, който е със свободен достъп за всеки, който желае да го използва. Но Google ще спре да предоставя на Huawei каквато и да е техническа поддръжка и сътрудничество за услугите на Android и Google занапред.

Действията на Google идват след съобщението на Министерството на търговията в САЩ миналата седмица, според което Huawei и 68 филиала на компанията, влизат в “черен списък”. Намирайки се в този “черен списък”, на Huawei се забранява да купува части и компоненти от американски компании, без одобрението на правителството на САЩ. А това, включва и Android платформата на Google.

Прочетете още