Учени: Трябва да работим по 8 часа седмично, за да сме психически здрави

Учени: Трябва да работим по 8 часа седмично, за да сме психически здрави
25 Юни 2019

Оптималното работно време за психичното здраве е осем часа седмично, установиха британски учени. Психичните проблеми намаляват с 30 процента при такова работно време в сравнение с безработицата или гледането на деца. Няма данни обаче психичното здраве да се подобрява при повече часове работа седмично.

Изследването е извършено от социолози от университетите в Кеймбридж и Салфорд заради опасенията, че автоматизираните технологии могат да наложат масово съкращаване на работното време. Те са използвали данни за повече от 70 000 британци, събирани от 2009 г. до 2018 г., за да анализират как промяната в работното време се отразява на психичното здраве и задоволството от живота.

"Имаме насоки как да дозираме всичко - от витамин С до продължителността на съня, за да се чувстваме по-добре, но за първи път се поставя въпросът за платената работа" - каза един от авторите на изследването д-р Брендън Бърчел от Кейбриджкия университет.

"Знаем, че безработицата често е пагубна за благоденствието и се отразява зле не само на общественото положение, но и на самочувствието, използването на времето и чувството за обща цел. Сега вече имаме идея колко платена работа е необходима, за да бъдат постигнати психосоциалните ефекти - и тя въобще не е много", допълва специалистът.

Специалистите предлагат опции като 5-дневни уикенди, да се работи само по два часа на ден или годишният отпуск да бъде увеличен на няколко месеца.

Прочетете още