Топ 10 на големите филмови клишета

Топ 10 на големите филмови клишета
11 Февруари 2019

В месеца на Оскарите, разбира се, фокусираме се върху голямото кино. Церемонията по връчването на престижните кино награди предстои на 24 февруари и това ни провокира да разгледаме обстойно и с усмивка холивудските продукции. Филмовата индустрия е толкова развита и произвежда годишно толкова много филми, че в името на ефектната и оригинална лента, всички възможни похвати, присъщи на всеки жанр, вече са използвани. Свидетели сме на случки, без които сякаш не може, а всъщност те не са ни нужни. Истината е, че филм без клише не може, а дори и някой да успее да сътвори това чудо на чудесата, накрая най-вероятно ще имаме усещането, че нещо е липсвало.

Надяваме се да се забавлявате със случките (клишета), които някак трайно се настаниха в световните филмови продукции:

1. Всеки е способен да отключи чужда кола и да я запали за около 10 секунди.

2. Ако главният герой има отряд от помощници, той винаги се състои от афроамериканец, азиатец, сексапилна жена, технически гений и безполезен палячо, който да разправя смешки.

3. Всеки хакер е способен да се добере до секретна информация след не повече от 10 натискания на произволни копчета на клавиатурата.

4. Мобилните телефони губят обхват или им пада батерията тъкмо в най-важния момент.

5. Честните и работливи полицаи обикновено ги застрелват три дни преди да се пенсионират.

6. Дъщерята и/или жената на главния герой твърде често биват отвлечени от злодеите, освен ако не са умряли преди време и той трябва да си отмъщава.

7. Добрият и лошият винаги намират някаква изоставена сграда, в която да си уредят сметките.

8. Когато те преследват, най-добре е да се шмугнеш в навалицата на преминаващ наблизо парад. Все някакъв парад задължително ще има.

9. В екшъните задължително присъства поне една сексапилна жена, която има нужда от помощ или пък която ще предаде добрия. Същата е винаги идеално гримирана и със страхотна прическа, независимо от обстоятелствата.

10. Колкото по-силно мъжът и жената се ненавиждат, толкова по-голяма е вероятността към края на филма да се влюбят един в друг.

Независимо обаче от тези предвидими моменти, киното е една магия, която може да те накара да мечтаеш, да си съпричастен и да те развълнува... Киното е привилегия и никога не бива да бъде предвидимо. Добрият филм трябва да изненадва и провокира.

Прочетете още