Създадоха изкуствено око с по-големи възможности от човешкото

Създадоха изкуствено око с по-големи възможности от човешкото
25 Май 2020

Изследователи от Хонконгския университет за наука и технологии са създали устройство, което имитира структурата на човешкото око. Устройството е по-чувствително към светлината и същевременно има по-бърза реакция от истинската очна ябълка, предава Technews. Очаква се в бъдеще изкуственото око да се ползва за възстановяване на засегнато зрение при хората и при хуманоидните роботи.

Най-важната част от изкуственото око е една алуминиева мембрана, която е покрита с миниатюрни сензори от фоточувствителен минерал, известен като перовскит. Той изпълнява същата функция като ретината на човешкото око, покрита със светлочувствителни клетки. Мембраната е разположена на гърба на изкуствения орган за зрение и получава светлината, която преминава през лещата в предната част на окото.

От изкуствената ретина излизат проводници с дебелина от 20 до 100 микрона, които изпращат информация от сензорите към компютър – точно както клетките в окото, чувствителни към светлина, изпращат данни в мозъка. Докато човешкото око реагира на светлина за 40-150 милисекунди, изкуственото око реагира на промените за 30-40 милисекунди. Освен това окото, създадено от китайски инженери, вижда света с по-висока разделителна способност, защото на „ретината” му има 460 милиона сензора за светлина на квадратен сантиметър. За сравнение, ретината на човешкото око има само 10 милиона фоточувствителни клетки на квадратен сантиметър.

Сравнявано с истинско око, изкуственото има недостатък само по отношение на ъгъла на гледане – докато човешкото око има обхват от 150 градуса, неговият изкуствен аналог вижда само на 100 градуса.

Прочетете още