Променят правилата за гласуване на "Евровизия 2023"

Променят правилата за гласуване на
23 Ноември 2022

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) променя правилата за гласуване на "Евровизия 2023" заради нарушения в конкурса през 2022 г., съобщиха на официалния уебсайт на организацията.

"Поради безпрецедентния характер на нарушенията при гласуването, установени по време на конкурса през 2022 г., беше създадена работна група от членове на EBU, която да обмисли начини за защита на честността на вота", заявиха от ръководството на събитието.

Отсега нататък само зрителите на фестивала ще решават кои държави ще стигат до финала. Техните гласове ще се превърнат в еквивалент на гласовете на една страна, а журито на "Евровизия" ще има право да оценява само на финалния етап на конкурса.

Зрителите от страни, които не участват в конкурса, ще могат да гласуват за своя фаворит догодина за първи път в историята, предаде Ройтерс, позовавайки се на организаторите. Новото гласуване "Останалият свят" ("Rest of the World") има за цел да засили влиянието на публиката върху резултатите и да признае глобалния обхват на конкурса, който миналата година привлече телевизионна аудитория от над 160 милиона души.

"Гласовете на неучастващите държави ще бъдат комбинирани, за да се създаде набор от точки със същата тежест като на една участваща страна в двата полуфинала и големия финал", съобщават организаторите.

"Евровизия 2023" ще се проведе в Ливърпул. EBU реши да не провежда конкурса в Украйна заради войната в страната. България се отказа от участие в следващото издание.

Прочетете още