Подробности за филма за David Bowie "Stardust"

Подробности за филма за David Bowie
25 Януари 2021

Преди броени дни, следвайки стъпките на редицата филми за легендарни артисти, в платформата Amazon Prime излезе новата лента, посветена на родения в Брикстън и достигнал божествен статус в сърцата на почитателите си, David Bowie. Продуцентите на "Stardust" казват, че той е нещо по-различно от биографичен филм, пълен с хитовете на музиканта. След като стана ясна липсата на подкрепа от семейството на британската легенда, в изявление за Entertainment Weekly, те споделят, че сюжетът проследява събитията около първото посещение на Bowie в САЩ през 1971 г. и разглежда определен момент от живота му – произхода на неговото иконично алтер его Ziggy Stardust, за чийто образ Bowie се вдъхновява именно от това пътуване. Това е и първото турне на младия артист в Щатите след успеха във Великобритания на Space Oddity (1969), The Man Who Sold the World (1970) and Hunky Dory (1971). Режисьорът фокусира зрителското внимание повече върху непознатата, объркана и все още търсеща себе си страна на музиканта. Вместо оригинални песни на британеца лентата включва негови кавъри на парчета от епохата. Ролята се изпълнява от 37-годишният актьор и вокалист на бандата Johnny Flynn & The Sussex Wit - Johnny Flynn, който с дълга коса и шапка се доближава до излъчването на покойния музикален гений и вярва, че "Stardust" ще покаже на аудиторията един непознат за нея David Bowie.

"Това е доста малък филм. Не е в жанра, нито пък носи емоционалния заряд на мащабните биографични филми. Просто една малка история за Bowie. Затова се надявам публиката да усети Stardust по начина, който сме заложили.", споделя режисьорът Gabriel Range.

Относно новината, че в "Stardust" не се използва музиката на Bowie, тъй като синът на легендата, Duncan Jones, и семейството на музиканта се дистанцира от филмовия проект, Flynn обясни, че това не е проблем тъй като: "По онова време в повечето случаи той не пее свои песни. Свирил е кавъри на Anthony Newley, Jacques Brel и The Velvet Underground. Никога няма да звуча като David, докато пея песните, които познавате... по-добре да слушате оригиналите... Никой не се интересува от това аз да пея песните на David Bowie, така както аз не се интересувам от изпълненията на Rami Malek на песните на Queen."

А Angela Bowie, първата съпруга на артиста и бивш модел, направи изявление, в което твърди, че филмът е "скучен и празен, особено без музика".

А дали наистина е така, остава да реши публиката. Ето и плаката на лентата:

Прочетете още