Почитаме светите Константин и Елена

Почитаме светите Константин и Елена
21 Май 2020

На 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена. Това е денят на игрите по огън (нестинарството). Църковният празник, на който почитаме Светите равноапостоли, е в памет на император Константин и неговата майка Елена.

През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Тези паметни събития се смятат за най-важните в историята на християнската църква и затова императорът и майка му са канонизирани за светци.
Царуването на император Константин е едно от най-важните в историята, понеже при него християнската вяра, тъй дълго преследвана, станала господстваща в обширната му империя.

Днес имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Еленко и Елка. Честит празник!

Според народните вярвания на днешния ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка.

Вярва се, че "Еленка и Костадин носят градушката в чувал". Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа.
 

Прочетете още