Пиано, принадлежало на John Lennon бе продадено на търг

Пиано, принадлежало на John Lennon бе продадено на търг
23 Април 2019

Продадоха на търг пиано, принадлежало на един от основателите на The Beatles John Lennon. Търгът бе организиран от аукционна къща Gotta Have Rock and Roll. Първоначално експертите са оценили пианото, което бе първи лот в търга, на сума между 800 000 долара и 1,2 милиона долара. В крайна сметка за него са платени 575 000 долара, като към тази сума трябва да се добавят и 25% такса на аукционната къща.

Снимка: www.gottahaverockandroll.com

Пианото е изработено през 1872 г. Предполага се, че Lennon го е придобил през 1966 г. и според изнесената официална информация на сайта на аукционната къща, той е използвал музикалния инструмент при композирането на песни за албума "Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band", който през 2018-а бе обявен от "Official Charts Company" за най-популярния британски албум в историята. Често разглежданият като един от най-великите музикални шедьоври на всички времена "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" излиза на 1 юни 1967 година. Това е осми студиен албум за ливърпулската четворка. В него са включени песни, като "With a Little Help From My Friends", "Lucy in the Sky With Diamonds" и "A Day in the Life".

Американският колекционер на музикални инструменти Jim Irsay се похвали в Twitter, че той е новият собственик. "Това е отговорност, към която аз се отнасям много сериозно, имайки предвид бъдещите поколения", написа той.

По данни на Forbes Jim Irsay притежава колекция, в която фигурират емблематични китари, принадлежали на John Lennon, Bob Dylan, Ringo Starr и Prince.

Прочетете още