Обложката на "Abbey Road" става на 51 години

Обложката на
8 Август 2020

Днес се навършват 51 години от заснемането на една от най-прочутите обложки на музикален албум. На 8 август 1969 г. Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr и George Harrison са заснети как пресичат лондонската улица Abbey Road и това на пръв поглед банално действие влиза в историята, оставяйки дълбок отпечатък... Албумът "Abbey Road", който е предпоследната творба на ливърпулската четворка, се превръща в най-продаваният им проект и в една от най-емблематичните корици на албуми в музикалната история. Колекцията излиза на 26 септември 1969-а, а по повод 50-годишния юбилей през септември миналата година бе издадена негова ремастерирана версия.

Култовата снимка е направена от фотографа Iain Macmillan, който заснема музикантите качен на стълба. Заради този кадър, лондонската улица се превръща в атракция и много фенове от целия свят се снимат на пешеходната пътека, в опит да пресъздадат обложката на албума на The Beatles.

Тази година пък легендарният кадър бе представен в любопитна нова версия, а именно според препоръките за социална дистанция от 2 метра (6 фута) - така американска криейтив компания, използвайки известността на обложката, насърчи хората, да бъдат отговорни и по този начин да останат здрави.

Прочетете още