Metallica e най-успешната концертираща група в света на всички времена

Metallica e най-успешната концертираща група в света на всички времена
20 Септември 2019

Рок титаните Metallica са най-успешната концертираща банда в света на всички времена, според данни, публикувани в Pollstar. И то не само що се отнася до метъл музиката, а изобщо!

Статия със заглавие "Tour & Destroy: The Case for Metallica as the World’s Biggest Touring Act" излиза с този извод, след проучване и изчисляване на всички данни от създаването на Metallica. От 1981-ва година насам групата е продала общо 22 милиона и 100 хиляди билета за своите концерти, на стойност 1 милиард и 400 милиона долара, което изпреварва други концертни гиганти като Guns N’ Roses и AC/DC.

По брой продадени билети, Metallica, всъщност са на второ място след U2, но от друга страна, ирландските ветерани са създадени пет години по-рано (през 1976-а), а и други допълнителни фактори правят Бог Хетфийлд и неговите метъл-крале шампиони. Не само това, че те са свирили в общо 48 държави на всичките 7 континента (включително и Антарктида), но и продажбите на сувенири са донесли общо над 125 милиона долара - при това само в Америка.

В същото време, Metallica очевидно нямат намерение да забавят темпото. От стартирането на настоящото им турне "WorldWired Tour" в началото на 2016 година, те са изнесли над 130 шоута в целия свят, а общият брой на концертите им в подкрепа на последния им албум "Hardwired... to Self-Destruct" е 170. На 9-и октомври по кината ще бъде излъчен концерта "S&M2", който се състоя на 6-и септември, и с който честват 20-ата годишнина от техния общ концертен запис от 1999 г. със симфоничния оркестър на Сан Франциско. След това групата ще свири в Австралия и Нова Зеландия заедно със Slipknot, а през пролетта на 2020 ще се прехвърли в Южна Америка с Greta Van Fleet.

Прочетете още