„Made in Japan“ на достолепните 50 години!

„Made in Japan“ на достолепните 50 години!
17 Август 2022

Лайф албумът „Made in Japan“ на британските легенди Deep Purple навършва пет десетилетия от сбъдването си!

Известно е, че концертите на групата в Япония са сред най-успешните в кариерата им. Записите са от три последователни дни – 15, 16 и 17 август 1972г., като първите два са в Осака а третият в Токио. Ritchie Blackmore, Ian Gillan, Roger Glover, Jon Lord, Ian Paice изпълняват най-известните си парчета („Highway Star“, „Smoke on the water“, „Child in time“, „Space Truckin“ и др.) от последния си албум „Machine Head“, оглавил класациите в редица държави и често определян като основополагащ за ранното развитие на хеви метъл музика.

Японската публика винаги се е славела с любовта си към Purple. Интересен факт е, че докато бандата изпълнява втората песен от сетлиста („Child in time“), един изпаднал в екстаз японски фен се застрелва в главата и на записа ясно се чува изстрела, а трупът му е намерен след края на концерта.

„Made in Japan“ е издаден за първи път на 8 декември същата година, а проучване сред читателите на списание Rolling Stone през 2012 г. го класира като шестия най-добър албум на живо на всички времена.

Прочетете още