Liam Gallagher и John Squire анонсираха съвместен албум

Liam Gallagher и John Squire анонсираха съвместен албум
22 Февруари 2024

Новината, че иконите от Манчестър – Liam Gallagher и John Squire, си сътрудничат по нов проект, предизвика вълна от очакване – обединяването на отличителните вокали на фронтмена на Oasis със забележителния китарен талант на творческата сила на The Stone Roses със сигурност би било нещо специално. Дебютният им трак – ‘Just Another Rainbow’ даде добра заявка, достигайки #16 в британската класация за сингли, като същевременно се изстреля директно до #1 в класациите за продажби, изтегляния, винили и физически сингли – най-високото влизане на Liam в класацията за сингли от петнадесет години. Но това беше само началото. Сега Liam Gallagher и John Squire обявяват много повече от тяхното сътрудничество. Едноименният им дебютен албум ще бъде издаден на 1-ви март и е представен заедно с втория сингъл от него – ‘Mars To Liverpool’, който излиза у нас благодарение на Орфей Мюзик – изключителен лицензиант на Warner Music за България. Те също така обявяват подробности за първото си съвместно турне в Обединеното кралство, както и избрани дати в Ирландия, Франция, Германия, Италия и САЩ.

Liam казва: „Нямам търпение хората да чуят албума. Мисля, че феновете на Stone Roses и Oasis ще го харесат изключително много. Духовен е, съдбоносен е. LG x“

John добавя: „Беше наистина вдъхновяващо да имам концертите от Knebworth свежи в съзнанието си, когато започнах да пиша. След това се опитах да се насоча в по-стабилна посока, смесвайки различните чувства. Харесва ми как в някои части е доста меланхоличен и може да предизвика силни емоции, но има други части, които звучат някак непочтително, грубо или сурово. Има от всичко по малко, мисля, че е наистина добра комбинация. Имах предчувствието, че ще звучим добре заедно, но не бях подготвен да се получи толкова добре.“

Подобно на ‘Just Another Rainbow’, ‘Mars To Liverpool’ оправдава очакванията към дуото. Заразителен рокендрол с психеделични нюанси от 60-те години, парчето демонстрира как John преплита впечатляваща китарна работа – звънки рифове, плавни класически рок сола – заедно с вдъхновяващото вокално изпълнение на Liam. Също като най-добрата им работа както с известните им групи, така и в соловото им творчество, ‘Mars To Liverpool’ издига усещането за меланхолия в извисяващ се, завладяващ химн. Така че това вече са два убийствени сингъла, които да увеличат очакването за издаването на албума.

Дългогодишни приятели с взаимно възхищение от работата на другия, идеята за сътрудничество се заражда, когато John се присъединява към Liam на сцената на неговите легендарни концерти в Knebworth. Скоро започват да се появяват идеите за песни и албумът се оформя с интуитивен интензитет по време сесиите в Лос Анджелис с уважавания продуцент Greg Kurstin. Той свири на бас в записите, а на барабаните е Joey Waronker (Beck, R.E.M., Atoms for Peace).

Албумът вече е наличен за предварителна поръчка тук. Физическите формати включват стандартно CD и винил, луксозен двуцветен винил, бял винил (наличен от HMV и избрани независими магазини) и оранжев винил на EcoRecord, ексклузивен за Amazon.

По време на турнето Liam и John ще бъдат съпроводени от група, състояща се от Barrie Cadogan (Little Barrie, Paul Weller) на бас китарата и Joey Waronker на барабаните. Всички концерти с изключение на Бруклин включват съпорт от Jake Bugg. Датите са:

МАРТ:

13 – Glasgow, Barrowland

14 – Wolverhampton, Civic Hall 16th – Dublin, Olympia

18 – Newcastle, O2 City Hall 20th – Manchester, O2 Apollo 21st – Manchester, O2 Apollo 23rd – Leeds, O2 Academy

25 – London, O2 Forum Kentish Town 26th – London, Troxy

Април:

2 – Paris, Salle Pleyel

4 – Berlin, Columbiahalle 6th – Milan, Fabrique

11 – Brooklyn, Paramount

Траклист на албума Liam Gallagher & John Squire:

1. ‘Raise Your Hands’

2. ‘Mars To Liverpool’

3. ‘One Day At A Time’

4. ‘I’m a Wheel’

5. ‘Just Another Rainbow’

6. ‘Love You Forever’

7. ‘Make It Up As You Go Along’

8. ‘You're Not The Only One’

9. ‘I’m So Bored’

10. ‘Mother Nature's Song’

Прочетете още