Коя е най-слушаната рок група в света (YouTube)?

Коя е най-слушаната рок група в света (YouTube)?
30 Януари 2023

Интернет промени из основи механизма, по който функционира музикалната индустрия. Днес потребителите слушат любимите си изпълнители и откриват нови чрез платформи като YouTube, Spotify, SoundCloud. Мерило за успех и респективно за печалби са кликовете и броят гледания/слушания в комбинация с продажбите на физически албуми, които бяха показателят в зората на индустрията.

И така, според ново проучване на британската компания Liberty Games, базирано на данни от цялата 2022-ра година, трите най-слушани рок групи в YouTube са Queen, Guns N' Roses и AC/DC. Изследването стъпва на данни от популярната платформа, като авторите се съсредоточават върху това колко клипове с песни на отделните изпълнители от различните жанрове са били пускани/слушани за тези 12 месеца - както в световен мащаб, така и за всяка страна по отделно. И фокусирайки се върху класическия рок, ето как стоят нещата:

Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor и John Deacon са категорични победили в цели 63 страни, включително и в по-голямата част на Европа, както и Мексико, Индия, Монголия, Аржентина и други. Общо над 1,86 млрд. пъти някой си е пускал песен на Queen в YouTube през изследвания период.

На второ място се нареждат Guns N' Roses. Макар американската банда да се класира на първо място в далеч по-малко страни в сравнение с британската група, тя е доста популярна в Южна Америка и е събрала общо 1,33 млрд. слушания за годината.

Веднага зад тях са AC/DC с приблизително същия брой пускания на песни за изследвания период - 1,33 млрд. Австралийските рок динозаври за сметка на това се очертават като любима група в много повече държави, включително САЩ, Канада, Германия, Швейцария, Сърбия и други.

На графиките можете да видите изпълнителите в Топ 10 и с най-много слушания по държави:

Снимка: Liberty Games

Снимка: Liberty Games

Прочетете още