Колекция от 55 песни в чест на Tina Turner – „Queen of Rock ‘n’ Roll“

Колекция от 55 песни в чест на Tina Turner – „Queen of Rock ‘n’ Roll“
3 Октомври 2023

За да отпразнува 50-годишнината от началото на емблематичната солова кариера на Tina Turner, огромната компилация от 55 песни - „Queen of Rock ‘n’ Roll“ съставя невероятна антология на легендарната солова кариера на Tina чрез нейните сингли. От нейния кавър на „Whole Lotta Love“ до ремикса на Kygo на „What’s Love Got to Do With It“ през 2020 г., това е първият път, когато цялата ѝ колекция от сингли е издадена като един комплект и излиза у нас благодарение на Орфей Мюзик – изключителен лицензиант на Warner Music за България.

Наличен за предарителни поръчки сега, той ще бъде издаден на 24 ноември. Предлага се като комплекти от три CD и 5 плочи, както и дигитално на винил с 12 песни. Всички комплекти идват с представяне от Bryan Adams - нейн дългогодишен приятел и сътрудник.

Първото издание на Тina, като соло изпълнител е албумът от 1974 г. „Tina Turns The Country On!“, докато все още е на турнета и издава албуми в дует – „Ike & Tina Turner Revue“. През 1975 г. при издаването на втория ѝ албум „Acid Queen“ – нейният кавър на „Whole Lotta Love“ на Led Zeppelin е издаден, което поставя началото на този сет и включва дуети с други легендарни изпълнители като David Bowie, Bryan Adams, Eric Clapton и Rod Stewart, както и някои от най-незабравимите и известни поп и рок сингли на всички времена като „What's Love Got To Do With It“, „Private Dancer“, „We Don’t Need“, „The Best“, „Steamy Windows“, „I Don’t Wanna Lose You“, „Disco Inferno“, за да назовем само няколко.

За да отпразнува заветът на неоспоримата и неподражаема кралица на рокендрола, тази колекция включва и нова версия на „Something Beautiful Remains“, преименувана просто на „Something Beautiful“. Песента е преработена от легендарния продуцент и дългогодишен сътрудник на Tina, Terry Britten и е емоционална и подходяща последна почит към силата на нейното наследство, което Terry направи малко след нейната смърт и той казва: „Скъпа Tina, работата ми с теб никога не може да се повтори, но в сърцето ми остава нещо красиво. С любов, Terry”.

Тina е почитана по целия свят, вдъхновявайки милиони чрез собствената си лична история, пеенето, танците си и не само, нейното музикално наследство е колекция от някои от най-известните песни на всички времена.

Тя безспорно е един от най-важните артисти, вдъхновяващи някога, наред с много други. Beyoncé, която присъства на събитието в чест на Tina в “Kennedy Center Honours” през 2005 г. каза: „Никога няма да забравя първия път, когато те видях [Tina Turner] да пееш, никога в живота си не бях виждалa жена толкова могъща, толкова безстрашна и толкова страхотна” (гледайте нейния трибют тук), както и съвместното им изпълнение на „Proud Mary”, което се смята за един от най-емблематичните моменти на наградите Grammy. Гледайте ТУК.

Тina е продала над 200 милиона записа и има десет хит сингъла в Обединеното кралство в топ 10 и девет албума в Обединеното кралство в топ 10 и е първата изпълнителка, която има хит в топ 40 за шест последователни десетилетия в Обединеното кралство. Комбинираните ѝ албуми са 20 - кратно платинени в Обединеното кралство и 9 - кратно платинени в САЩ, като същевременно постигат огромни продажби в целия свят. Тя е спечелила 8 награди Grammy и е номинирана за 25 награди. Въведена е в Залата на славата на рокендрола през 1991 г., има звезди на Холивудската алея на славата и Алеята на славата в Сейнт Луис. Нейното турне Break Every Rule от 1988 г. счупи световния рекорд за най-много плащаща публика на солов концерт със 184 000 на Маракана в Рио де Жанейро и списание Rolling Stone я определи за №17 в 100-те Най-велики певци на всички времена и №63 в 100-те Най-великите артисти на всички времена.

И все пак, независимо от всички успехи и слава през кариерата си, Тina остава обожавана, заради човека, който беше. В красивия и личен предговор на Bryan Adam той обобщава перфектно ефекта, който тя е имала върху него и се отразява на толкова много хора по света... „От неизвестността до сцените в Обединеното кралство и Европа, признавам Tina за това, че промени хода на живота ми и съм толкова благодарен, че споделих част от нейното ценно време. Тя беше природна сила, никой не притежаваше нейната енергия или глас, предполагам, че е подходящо да се каже, това е само любов и това е всичко.”

Прочетете още