Когато рокът и операта се срещнат шоуто е гарантирано - Rock the Opera на 7 септември в Пловдив

Когато рокът и операта се срещнат шоуто е гарантирано - Rock the Opera на 7 септември в Пловдив
12 Август 2019

На 7 септември в Пловдив ще гостува известното в цяла Европа шоу – Rock the Opera. Уникалният рок концерт със симфоничен оркестър, рок група и гостуващи солисти ще забавлява пловдивчани и гостите на града в Античния театър с най-известните хитове на Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, Pink Floyd, AC/DC, Rolling Stones и други класически рок групи. Концертът се организира със съдействието на оркестъра на Държавна опера – Пловдив, Пражката филхармония и една от най-обичаните рок групи в България – Ахат.

От античната сцена ще прозвучат невероятните изпълнения на Звезди Керемидчиев (Ахат), Атанас Пенев (Б.Т.Р.), Невена Цонева, Маркета Пауличкова и Леан Джарвис. Беквокали са трио "Тринити", а диригент и автор на проекта е Фридман Рийле, който не се съмнява за наличието на дълбока връзка между рока и класическата музика. Той често се шегува, като казва, че ако Бетовен беше все още жив днес, той не би бил композитор, използващ само дванадесет тона в творбите си, а рок музикант.

Опити за сливането на хард-рок с класическа музика се правят още от пионерите на рока – виртуозни музиканти, които без съмнение са се вдъхновявали също и от класическата опера и симфоничната музика. Deep Purple изнасят концерт още през 1969 със симфоничен оркестър, а Queen посвещават цял албум на операта, наречен "А night at the Opera". Парчетата на Led Zeppelin и Pink Floyd в нередки случай са малки рок симфонии. Често на концерти техните солисти изпълняват също и класически композиции на Бетовен и Шопен на електрическа китара.

През 2001 г. Рийле решава да реализира своята идея за спектакъл, който свързва двата жанра, и започва да работи за създаването на уникални аранжименти за симфоничен оркестър и рок бенд. Така се ражда Rock the Opera и вече са факт над 60 изключително успешни концерта в цяла Европа в емблематични места като Виенската Опера, Концертгебау в Амстердам и Античният Амфитеатър в Атина, където шоуто е приемано за голямо събитие в кросоувър жанра. На сцената с Рийле много пъти са били Ян Гилън (Deep Purple) и Алана Майлс.

Билети можете да купите от тук

Прочетете още