Guns N' Roses са изправени пред дело за авторски права, а мениджърът им е обвинен в сексуален тормоз

Guns N' Roses са изправени пред дело за авторски права, а мениджърът им е обвинен в сексуален тормоз
16 Ноември 2023

Guns N' Roses и мениджърът им са изправени пред съдебен иск, подаден от фотографката, работила с тях на концерти - Katarina Benzova. В него тя ги обвинява в нарушаване на авторски права и сексуален тормоз на работното място. В иска на Benzova се твърди още, че групата и нейните мениджъри "фалшиво претендират за собственост" върху редица авторски снимки и видеоклипове, използвани без разрешение в печатни и дигитални медии, рекламни кампании и други, пише сп. Rolling Stone.

Benzova твърди също, че мениджърът Fernando Lebeis, е отправил "многобройни нежелани сексуални намеци" към нея. В обвиненията ѝ присъства и това, че той я е подлагал на сексуален тормоз в работна среда. Документът е подаден няколко седмици след като Guns N' Roses заведоха свой иск срещу нея, тъй като според тях, тя е подала невярна жалба за нарушаване на авторските права. Групата иска да бъде обявено, че твърденията ѝ са невалидни и тя няма права върху въпросните снимки и видеоклипове.

В изявление за списанието Guns N' Roses казват:

"Първоначално Benzova бе ангажирана да предоставя фотографски услуги за турнетата ни през 2010 г. Тя работи с групата в продължение на 12 години, като получаваше изключително добро заплащане и отношение. Едва след като услугите ѝ бяха прекратени през 2022 г., тя се опита да претендира за собственост върху снимките, в чийто договор ясно е посочено, че са собственост на групата. Ние се отнасяме много сериозно към този вид твърдения, но всички доказателства установяват, че тези обвинения са категорично неверни".

В иска си Benzova посочва, че редовно е работила за Axl Rose и компания като фрийлансър в продължение на 12 години, а между 2010 и 2022 г. е заснела 364 концерта от турнетата на групата. През това време тя до голяма степен е работила без официален договор, такъв ѝ бил предоставен само за около 18 седмици. Твърди, че през този период, в който не е имала договор, е била единствен собственик на своите снимки. Тя признава, че след като ѝ бил предоставен документа, макар и за няколко седмици, съгласно него, снимките ѝ щели да бъдат ползвани "под наем". Въпреки това фотографката твърди, че Guns N' Roses, както и техните мениджъри са комерсиализирали поне 145 кадъра без нейно разрешение.

Междувременно в иска на групата срещу Benzova се твърди, че през 2010 г. жената е подписала споразумение за ангажимент, в което се заявява, че един от филиалите на групата ще притежава правата върху нейните произведения. Бандата казва, че условията на това споразумение са били договорени устно, а Katarina е продължила да работи с тях през годините и "неправилно е регистрирала" снимките си на групата в Службата за авторски права. Бандата иска декларация, че регистрациите ѝ са "невалидни" и че тя няма "никакъв дял в собствеността върху авторските права върху предметните снимки и видеоклипове".

Прочетете още