Фестивалът "Woodstock" отбелязва 50-годишен юбилей през 2019

Фестивалът
12 Февруари 2019

През 2019-а легендарният тридневен фестивал за "музика, култура и общност" "Woodstock" чества 50 години от осъществяването си през 1969 година. В култовия за няколко рок-поколения музикален фестивал участват над 30 изпълнители, сред които са Jimi Hendrix, Janis Joplin, Joe Cocker, Santana, The Who, The Band, Grateful Dead и много други. Те излизат пред публика от около 400 хил. души, повечето от които гледат безплатно и къмпингуват в околността. Фестивалът е документиран във филма на Michael Wadleigh "Woodstock", излязъл през 1970 г. и спечелил "Оскар". Макар да е известен като Уудсток, фестивалът всъщност се провежда в Бетел на около 110 км южно от Уудсток и на около 144 км северно от Ню Йорк сити.

Петдесет години след като "Woodstock" се превърна в един от символите на хипи културата, през август тази година на същите полета ще бъде организирано специално събитие, насочено към различните поколения, съобщава Reuters. Обявеното събитие, което ще е между 16 и 18 август, се готви да привлече с програмата си колкото се може повече поколения, обявиха oт организацията с нестопанска цел The Bethel Woods Сenter. В момента тя притежава 15 хектара от въпросното историческото място, на което се провежда първото издание преди 50 години. Ще има изпълнения на живо от различни изпълнители - както утвърдени, така и новоизгряващи, от различни жанрове и десетилетия. Все още обаче няма обявени конкретни имена. Партньор в организацията са концертните промоутъри от Live Nation.

Събитието на The Bethel Woods обаче няма връзка с Michael Lang - промоутъра на оригиналния фестивал от 1969 г., който също сподели, че възнамерява да отбележи 50-годишнината. Макар и не там, където се е провел преди половин век, макар трудностите, независимо от препятствията и споровете по правата на традицията на фестивала Michael Lang е намерил друго място и ще направи тридневно събитие, с което да отбележи историческия фестивал! От 16-ти до 18-ти август селцето Watkins Glen на Sullivan County ще се превърне в еманация на свободния рок. Местата за спане в Sullivan County за периода 15-18 август са силно ограничени и намаляват с всеки изминал ден... Съдейки по този факт, поднесен ни от платформата Airbnb, правим и следващия извод - музикалните фенове от цял свят са готови и развълнувани да отпразнуват 50-ия рожден ден на историческия фестивал.

Michael Lang ясно и кратко заяви пред Billboard: "Woodstock в първоначалното си въплъщение, беше наистина за социална промяна и активизъм. И това е модел, който въвеждаме и на този фестивал".

Накрая се оказва, че за юбилейния уикенд са предвидени едновременно 2 фестивала - един музикален и културен фестивал на Bethel Woods и официалният 50-и празник на свободната рок музика от оригиналния му създател.

Прочетете още