Десетки хиляди зрители се очакват на откриването на “Пловдив - Европейска столицата на културата”

Десетки хиляди зрители се очакват на откриването на “Пловдив - Европейска столицата на културата”
7 Декември 2018

Десетки хиляди зрители ще наблюдават откриващото събитие за “Пловдив - Европейска столицата на културата”, което ще се проведе на 12 януари 2019 година. Очаква се то да събере между 50 и 80 000 зрители, които ще имат видимост от 360 градуса към изявите. Те ще се изпълняват на кула, построена на бул. "Цар Борис Трети Обединител". Тя ще има 6 нива, а височината й е 25 м. Ще бъде осветена от 3350 осветителни тела, а в строежа й ще участват над 200 души. Шоуто започва в 19:00 часа, но организаторите призовават хората да се насочват по-рано, тъй като достъпът ще бъде единствено пешеходен.

Бе представен и сценария за събитието. Първи на сцената ще излезе Теодосий Спасов, който ще изпълни народна музика и авторска композиция, създадена специално за повода. В нея ще се включат повече от 200 кукери от Пловдив и региона, както и 22-ма ученици от Националното училище за сценични кадри, също и 150 ученици от Спортното училище. Следва изпълнение на ансамбъл "Тракия" с нова хореография на Лидия Клемент, подкрепени от видео и светлини. После над 200 хористи ще изпълнят творба на театралния композитор Христо Намлиев.

В рамките на шоуто следват академичният хор при АМТИИ, хор "Гаудеамус", хор "Иван Спасов", хор "Детска китка", Хорът на пловдивските момчета и на Държавна опера-Пловдив. В техните изпълнения ще се включат и 20 гайдари. След хоровите изпълнения, на кулата се качват арфисти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, които ще свирят на лазерни арфи. На двете странични сцени до тях ще излязат танцьори, а малко по-късно в танците са поканени да се включат и зрителите. Финал на едночасовото шоу ще бъде изпълнението на Валя Балканска и на гайдаря Петър Янев. Купонът ще продължи в по-свободен стил с немския диджей Шилер.

Всички откриващи събития в градовете, които досега са били Европейска столица на културата, се правят на открито и обикновено привличат най-много хора за цялата година.

Прочетете още