David Gilmour от Pink Floyd дарява 21,5 милиона $ в помощ на борбата с глобалната климатична криза

David Gilmour от Pink Floyd дарява 21,5 милиона $ в помощ на борбата с глобалната климатична криза
21 Август 2019

Легендарният китарист и композитор на Pink Floyd David Gilmour се отнася много сериозно към климатичните промени и последствията от това. Той е толкова решен да направи нещо в помощ на глобалната климатична криза, че през юни продаде на търг 126 китари от личната си колекция за да дари средствата за благотворителност.

Инструментите му, бяха продадени за сериозни суми, но една от тях постигна нов световен рекорд за китара на търг. Това е емблематичният черен Stratocaster. Бидейки неразделна част от записите на албумите на Pink Floyd "The Dark Side Of The Moon" (1973), "Wish You Were Here" (1975), "Animals" (1977) и "The Wall" (1979), въпросната китара реализира 3,975,000 долара.

"The David Gilmour Guitar Collection" събра общо близо 21,5 милиона долара, а британският музикант заяви, че дарява цялата сума на екологичната нестопанска организация ClientEarth, която използва законите, за да защитава хората и планетата.

"Глобалната климатична криза е най-голямото предизвикателство, с което човечеството ще се сблъска някога." "Нуждаем се от цивилизован свят, който продължава за всичките ни внуци и отвъд него, в който тези китари могат да свирят и да се пеят песни.", каза David Gilmour.

Прочетете още