David Bowie е обявен за най-великия артист на XX век

David Bowie е обявен за най-великия артист на XX век
22 Януари 2019

David Bowie беше обявен за "най-великия артист" на XX век от феновете, които гласуваха в анкетата на телевизионното шоу ICONS на BBC. Британците избраха покойния музикант да е начело на класацията в категория артист като след него се нареждат легенди като Charlie Chaplin, Billie Holiday и Marilyn Monroe.

David Bowie е една от популярните личности, избрани в поредицата на BBC. В категория "артисти и писатели" на първо място е поставен режисьорът Alfred Hitchcock. В категориите "най-велик лидер", "изследовател" и "учен" спечелиха съответно Nelson Mandela, Ernest Shackleton и Alan Turing. В спорта, феновете са гласували за най-велик да бъде провъзгласен легендарния боксьор Muhammad Ali.

На 10 януари се отбелязаха три години, откакто създателят на Ziggy Stardust почина след битка с рак на черния дроб. Той почина на 69-годишна възраст, само два дни след рождения си ден и излизането на неговия 25-и студиен албум Blackstar - на 10 януари.

През кариерата му, музиката на Bowie е продадена в около 140 милиона копия в целия свят. В Обединеното кралство той е носител на девет платинени албума, единадесет Златни и осем Сребърни. В САЩ - пет платинени и седем златни. През 1996 г. получава и награда за "изключителен принос към британската музика". През същата година е приет в Залата на славата на рокендрола, а през 2004 г. списание Rolling Stone го класира на 39-то място в класацията на "100-те най-велики артисти на всички времена".

Прочетете още