Честит рожден ден на Metallica - 40 години от сформирането на хеви величията

Честит рожден ден на Metallica - 40 години от сформирането на хеви величията
28 Октомври 2021

На днешната дата преди точно 40 години Джеймс Хетфийлд се събира с Ларс Улрих, след като отговаря на обявата му, че търси желаещи музиканти за сформирането на рок група. Заедно с басиста Клиф Бъртън и китариста Дейв Мъстейн (заместен по-късно от Кърк Хамет), основават Metallica през 1981 г.! Хетфийлд и Улрих са двамата членове на бандата, които са в нея от създаването ѝ до днес.

След две години присъствие на ъндърграунд сцената и няколко демо записа, идва 1983 година, когато музикантите реализират първия си студиен албум „Kill 'Em All“. С него Metallica популяризират траш метъла, като този албум тогава се е смятал за най-тежката музика, издавана някога. Така започва всичко за великаните на рока, които жънат огромни успехи вече четири десетилетия.

Групата се превръща във водеща в метъл жанра и през 80-те години следват още албуми и много концерти по целия свят. Триумфът им обаче е помрачен от гибелта на басиста Клиф Бъртън през 1986 година, който загива след като бусът, превозващ групата на турне в Швеция, катастрофира. Останалите членове се отървават само със стрес, но Бъртън се озовава затиснат под буса. Бандата е в тотален шок, но все пак решава да продължи творческата си дейност, като за целта се присъединява дългогодишният им фен Джейсън Нюстед. С новия басист през 1988 г. Metallica издават може би най-амбициозния си албум „...And Justice For All“. В него се намира инструментал, посветен на загиналия Клиф Бъртън, съдържащ част от написана от Бъртън лирика в края на парчето. Епосът „One“, написан по антивоенната новела на Далтон Трумбо „Johny Got His Gun“, е първото парче на Metallica, сдобило се с видеоклип.

След този албум следва дълъг период на затишие, преди да бъде издаден през 1991 едноименният пети албум „Metallica“, известен повече като „Черният албум“ - заради изцяло черната си обложка и чиито песни започват все по-често да се въртят по радиата и телевизията. Част от него са „Nothing Else Matters“ и „The Unforgiven“. Този албум спечелва и много нови почитатели, които до този момент не са слушали групата.

През 2001-ва година Джейсън Нюстед напуска състава, а в момента Metallica са Джеймс Хетфийлд (вокали, китари), Кърк Хамет (соло китара), Ларс Улрих (барабани) и Робърт Трухильо (бас китара). Общият брой на студийните албуми на метъл-кралете е 10, а днес те празнуват 40 години от своето начало.

Рок великаните заемат 7-мо място като най-продаваната група в историята на САЩ. В световен мащаб са продали около 110 милиона сертифицирани копия от своите албуми, а предполагаемите продажби възлизат на около 140 милиона копия. Поради това, а и поради грандиозните турнета продължаващи с години, Бог Хетфийлд и компания към днешна дата са и едни от най-богатите творци на музика по принцип.

Групата държи и един друг рекорд. За първи път в историята на САЩ една и съща банда оглавява класациите при продажба на свои 5 поредни албума. Този рекорд става факт през есента на 2008 година, когато излиза деветият им албум, озаглавен „Death Magnetic”, който е с платинен статус в 17 държави. Интересно е да се отбележи и, че след сензационните си представления в Антарктика Metallica влизат в Книгата на рекордите на Гинес, бандата е вписана като първата и единствена група, която е масово слушана за година на всичките седем континента.

Досега Metallica са изнасяли три концерта в България – през 1999 г. в Пловдив, през 2008 г. и 2010 г. на националния стадион „Васил Левски“ в София, а ние ги честваме и им благодарим така!

Прочетете още