Честит рожден ден на фронтменa на Foo Fighters Dave Grohl

Честит рожден ден на фронтменa на Foo Fighters Dave Grohl
14 Януари 2021

Честит рожден ден на американския музикант, певец, композитор, продуцент и фронтмен на Foo Fighters - Dave Grohl. Той е роден в Уорън, Охайо на 14 януари 1969 г. и днес навършва 52!

Dave Grohl започва музикалната си кариера в началото на 80-те години като на 17-годишна възраст става барабанист на Scream. След разпадането им, през 1990 г. Dave се присъединява към превърналата се в легендарна, гръндж-бандата Nirvana. Именно с неговото идване се издава култовия албум "Nevermind" - една от най-успешните творби в историята на рок музиката, която поставя началото на Nirvana-манията. Това е вторият албум на групата и първи с Grohl на барабаните. След смъртта на Kurt Cobain и разпадането на състава през 1994 г. Dave сформира Foo Fighters, където е вокал и китарист. Също така е и барабанист и съосновател на друга рок група - Them Crooked Vultures.

През 2012 г. Grohl бе оценен като третият най-богат барабанист в света, след Ringo Starr и Phil Collins, с 260 милиона долара. "Момчето от Охайо" е една от най-уважаваните личности в света на музиката и има честта да свири с Paul McCartney, David Bowie, Iggy Pop, Slash, Tom Petty, Lemmy и др., както и да въведе самите Queen в Залата на славата. Има редица награди, сред които и 16 Grammy, включително тези с Nirvana и Grammy Hall Of Fame. В анкета, направена във Великобритания, той е поставен в ТОП 10 на най-великите барабанисти за всички времена.

В последно време Foo Fighters представиха две нови парчета - "Shame Shame" и "No Son of Mine”, които подгряват света за предстоящия им 10-и студиен албум "Medicine At Midnight", който ще очакваме на музикалния пазар на 5 февруари.

Прочетете още