Честит рожден ден, Dave Grohl

Честит рожден ден, Dave Grohl
14 Януари 2020

Честит рожден ден на американския музикант, певец, композитор, продуцент и фронтмен на Foo Fighters - Dave Grohl. Той е роден в Уорън, Охайо на 14 януари 1969 г. и днес става на 51!

Dave Grohl започва музикалната си кариера в началото на 80-те години като на 17-годишна възраст става барабанист на Scream. След разпадането им, през 1990 г. Dave се присъединява към превърналата се в легендарна, гръндж-бандата Nirvana. Именно с неговото идване се издава култовия албум "Nevermind" - един от най-успешните албуми в историята на рок музиката, който поставя началото на Nirvana-манията. Това е вторият албум на групата и първи с Grohl на барабаните. След смъртта на Kurt Cobain и разпадането на групата през 1994 г. Dave сформира Foo Fighters. Също така е и барабанист и съосновател на друга рок група - Them Crooked Vultures.

През 2012 г. Grohl е оценен като третият най-богат барабанист в света, след Ringo Starr и Phil Collins, със състояние от 260 милиона долара. В анкета, направена във Великобритания, той е поставен в ТОП 10 на най-великите барабанисти за всички времена.

"Момчето от Охайо" е една от най-уважаваните личности в света на музиката и има честта да свири с Paul McCartney, David Bowie, Iggy Pop, Slash, Tom Petty, Lemmy и др., както и да въведе самите Queen в Залата на славата. Има и 11 награди Grammy и много други.

Прочетете още