"Черният албум" на Metallica е в класацията Billboard Top 200 вече над 550 седмици

11 Декември 2019

От Billboard отразиха, че едноименният пети студиен албум на James Hetfield и компания - "Metallica" (1991г.), известен повече като "Черния албум", заради изцяло черната си обложка, на която видими са единствено логото на траш идолите и нарисуваната змия, присъства в класацията за албуми Billboard Top 200 вече над 550 непоследователни седмици, което се равнява на повече десет години и половина. Част от него са емблематичните "Nothing Else Matters", "The Unforgiven", "Enter Sandman" и "Sad But True".

Това е едва четвъртият албум в американската история, който постига този резултат. Преди него са компилацията на Bob Marley и the Wailers - "Legend" от 84-та както и колекцията Greatest Hits на Journey от 88-ма година, а най-дългогодишният албум и рекордьор в класацията е "Dark Side of the Moon" на Pink Floyd с 945 седмици в Billboard Top 200. Но тъй като "Legend" и "Journey's Greatest Hits" са компилационни албуми, "Черният албум" технически е вторият с най-дълъг престой в класацията след Pink Floyd.

Още малко история: "Черният албум" е първото студийно издание на Metallica, достигнало №1 в класацията за албуми на Billboard. След това още пет тави на бандата се качват до върха. С него групата печели първата си награда Grammy за най-добър хард рок/хеви метъл албум. През 1999-та получава музикална награда на Billboard за албум на годината.

Прочетете още