"Черния албум" на Metallica става на 28 години

12 Август 2019

Днес, 12 август се навършват 28 години от издаването на петия студиен албум на рок динозаврите Metallica. Той носи заглавието "Metallica" и е издаден през 1991 година, но е известен повече като "Черния албум", заради изцяло черната си обложка, на която видими са единствено логото на траш идолите и нарисуваната змия.

Този албум е поредният успех на групата и първи с новия продуцент Боб Рок. Баладите "The Unforgiven" и "Nothing Else Matters" се превръщат в тотален хит по радиостанциите и телевизионните канали. Издадени са пет сингъла, а към много от песните са заснети видеоклипове. Част от старите фенове първоначално не приемат добре този албум, но благодарение на него групата печели много нови привърженици, които до момента не са ги слушали. В албума все пак присъстват парчета, напомнящи за старите творби, като "Enter Sandman" и "Sad But True".

"Черния албум" е първият за Джеймс Хетфийлд и компания, който се качва до първото място в класацията за албуми на Billboard. След това още пет тави на бандата стигат до върха. С него Metallica печели първата си награда Grammy за най-добър хард рок/хеви метъл албум. Четири сингъла от тавата влизат в класацията Billboard Hot 100: "Enter Sandman", "Nothing Else Matters", "Wherever I May Roam" и "Sad but True". През 1999-та получава музикална награда на Billboard за албум на годината.

Този албум продължава да чупи рекорди, като е обявен за най-продаваният в САЩ. През 2015 "Черния албум" постави нов рекорд в историята на американския чарт, след като реализира повече от 16 милиона продадени копия като статистика се води от 1991-а, а бандата има 4 албума, издадени преди тази дата - "Kill 'Em All" (1983), "Ride the Lightning" (1984), "Master of Puppets" (1986) и "...And Justice for All" (1988). Интересът на феновете към творбата не е намалял, въпреки че от издаването му са минали 28 години. "Черният албум" е единственият, преминал границата от 16 милиона продадени копия в историята на чарта.

Прочетете още