Apple разработва Face ID технология, която да ни разпознава и с маска

Apple разработва Face ID технология, която да ни разпознава и с маска
25 Януари 2021

Биометричните технологии от години се превърнаха в заместител на паролите в мобилните устройства. Потребителите разполагат с много възможности да отключват смартфоните със сканиране на лицето, ириса на очите или пръстов отпечатък. Предимствата на тези методи е, че са много по-сигурни, като данните трудно могат да бъдат фалшифицирани от чужди лица.

Аpple не са изключение и са доста активни в подобряването на биометричните технологии, които използваме всеки ден. Популярните устройства на компанията се възползват от иновации като Face ID и Touch ID, за да гарантират безопасно и бързо идентифициране на потребителите. Компанията инвестира сериозни средства за разработка на нови методи, с които да предложи още повече възможности на потребителите.

Стана ясно, че Apple експериментират с актуализирана версия на Face ID. Технологичният гигант вече е патентовал на свое име уникален метод, който ще подобри значително възможностите на сегашната версия на системата. Традиционно функциите за лицево разпознаване работят като правят изображения на потребителите, за да извършат самото идентифициране. Apple смятат, че могат да актуализират идеята, като добавят още един елемент към Face ID. От компанията виждат бъдеще в система, която картографира потребителите съобразно топлината на лицето им. По този начин се подобрява ефективността на технологията и се отстранява недостатъка при използването на очила, шапка или маска, които скриват лицето и пречат на верификацията.

Във всеки случай технологията тепърва ще търпи развитие и все още е далеч от практическо внедряване в iPhone и iPad.

Източник: www.digital.bg

Прочетете още