Акционери във Facebook се обединяват за свалянето на Зукърбърг от ръководството

Акционери във Facebook се обединяват за свалянето на Зукърбърг от ръководството
18 Октомври 2018

Няколко пенсионни фонда и департаментите на финансите на американските щати Роуд Айлънд, Илинойс и Пенсилвания подкрепят идеята за свалянето на Марк Зукърбърг от поста председател на Борда на директорите на Facebook. Това съобщи вестник The Wall Street Journal.

Те подкрепят предложението на друг миноритарен акционер - компанията Trillium Asset Management, която настоява Зукърбърг да се оттегли от заеманите постове, поемайки отговорността за серията скандали.

Според The Wall Street Journal инициативата на притежателите на малки пакети с акции от Facebook за момента е обречена на провал. Причината е, че Зукърбърг разполага с 59,9% от гласовете в борда.

Първоначално Trillium Asset Management предложи да се назначи независим председател на борда на директорите на Facebook, след като се разрази скандалът с Cambridge Analytica, която незаконно е използвала личните данни на потребителите на социалната мрежа. Разкритията доведоха до сериозен спад на котировките на акциите на Facebook до 174,78 долара. Сега подкрепата за предложението нарасна, след като преди две седмици стана ясно, че са открити нови слаби страни на социалната мрежа. Те могат да бъдат използвани от хакери, за да получат достъп до около 50 милиона акаунта на потребители.

Прочетете още