63 години от рождението на Prince - Любопитни факти за музикалната легенда

63 години от рождението на Prince - Любопитни факти за музикалната легенда
7 Юни 2021

На днешната дата през 1958-а е роден Prince и днес определяният като "гений", оставил огромен отпечатък в музикалната индустрия композитор и автор на песни трябваше да навърши 63 години, но уви... той почина на 21-ви април 2016 година, на 57-годишна възраст от свръхдоза от силното обезболяващо лекарство в имението си "Пейсли парк".

Любимец на поколения и репутация за определяне на мелодията на поп музиката през 80-те години (просто не можете да говорите за звука на десетилетието, без да споменете "Purple Rain"), той беше истински артист, който чрез изкуството си играеше роля, но в същото време разказваше истории за самия себе си. На върха на славата си в САЩ неговата популярност е отстъпвала само на Michael Jackson. Смятан е за един от най-креативните музиканти на своето време. Награждаван е многократно с престижни награди, сред които "Оскар" и "Златен глобус". С 39 албума има 38 номинации за Grammy и печели 7 пъти. Включен е в Залата на славата на рокендрола през 2004 година, а музикалната библия - списание Rolling Stone класира легендарния певец, композитор, мулти-инструменталист и продуцент на 27-мо място в списъка "100-те най-велики артисти на всички времена".

Почитаме паметта и рождения ден на Prince и ви представяме любопитни факти за него:

► Prince написва първата си песен, "Funk Machine" преди повече от половин век - когато е едва на 7.

► Изпълнителят отдава гъстата си коса на свиренето на китара. "Убеден съм, че цялото това електричество, което минава през тялото ми, е отговорно за липсата на косопад", споделя той пред в. Daily Mirror.

► През 1985 г. Prince казва пред сп. Rolling Stone, че преди е бил толкова беден, че е стоял пред "Мак Доналдс" и се е "хранел" с миризмата на бургери, защото не е могъл да си ги позволи.

► Той записва цял албум, след като среща актрисата Kim Basinger и се влюбва лудо в нея. Дори отменя турне, за да завърши албума и да я впечатли с него.

► Освен "Nothing compares 2 U", която стана хит в изпълнението на Sinéad O'Connor, Prince е написал още много хитови парчета за други музиканти, сред които "Manic Monday" за The Bangles, "I Feel for You" за Chaka Khan и др.

► Prince е развил алтер его под името Камил. Съществуват дори слухове, че вокалите в песента "If I was your girlfriend" от албума "Sign 'O' The Times" са изпяти от Камил.

► Той свири на китара в песента "Like a prayer" на Madonna, но участието му никога не е било споменавано.

► През 1984 г. той става вторият изпълнител след The Beatles, който по едно и също време има албум, филм и песен под №1 в САЩ.

► През 1995 г. Prince променя името си на непроизносим знак, известен още като "Символа на любовта". По този начин той изразява протеста си срещу "Уорнър Брос", обвинявайки ги в ниски продажби.

А сега, пускаме си една много любима негова песен - "Musicology":

Прочетете още