5 суперхрани за есента

5 суперхрани за есента
22 Октомври 2018

Есента е времето, в което с нас се случват различни процеси, имунитетът отслабва, състоянието на косата ни се влошава – възможен е косопад, ноктите стават чупливи, а кожата губи блясък и еластичност. Ние можем да контролираме всичко това и да бъдем добре подготвени за зимата, благодарение на някои суперхрани. Радвайте се на последните топли есенни дни и се подкрепете с много витамини и минерали чрез хранителното разнообразие, което есента предлага. Ето храните, които да хапваме, за да бъдем здрави и красиви през есента.

Ябълки

Антиоксидантите, които се съдържат в ябълките, успяват да понижат LDL холестерола или т. нар. лош холестерол. Ценните витамини, които ябълките имат, ги превръщат в една от най-полезните и задължителни храни.

Тиква

Тиквата стимулира храносмилането, регулира кръвното налягане, бори се с диабета и подобрява имунитета. Истинска здравословна бомба с вълшебна комбинация от витамини A, C, желязо и антиоксиданти.

Круши

Крушата е един от най-полезни плодове, който притежава качеството да потиска възпалителни процеси в организма, благодарение на антиоксидантите, които съдържа. Дори много повече, флавоноидите в този меден плод носят ползи не само на сърдечносъдовото здраве, но и имат антираков ефект. Добър източник е на витамин С. Подходящи са да се консумират като десерт, към салата, печени или като добавка към ястие.

Джинджифил

Джинджифилът е много силен имуностимулант, а и подпомага топенето на мазнините. Приготвяйте го на чай или като подправка към месо, ориз или картофи.

Грейпфрут

Плод, в който се съдържат много антиоксиданти. Като всички цитрусови плодове, и грейпфрутът съдържа редица важни и полезни за организма витамини и минерални вещества като калий, калций, магнезий, фосфор, желязо. Сред предимствата на грейпфрута са фибрите, съдържащи се в него. Поради високото съдържание на витамин C, грейпфрутът е особено полезен при простудни и грипни заболявания.

Прочетете още