29 години без Freddie Mercury – една безсмъртна легенда!

29 години без Freddie Mercury – една безсмъртна легенда!
24 Ноември 2020

Преди 29 години на днешната дата, светът загуби един от най-великите музиканти и артисти, които някога е виждал. На 24 ноември 1991-ва, на 45-годишна възраст, в своя дом в Лондон, от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН, си отиде легендарният музикант, съосновател и фронтмен на Queen - Freddie Mercury. Да, преди близо три дсетилетия музикалният свят претърпя една огромна загуба, но името Freddie Mercury вечно ще остане дълбоко отпечатано в историята и споменът за него ще е винаги жив. Твърдо вярваме, че подобни личности никога не умират наистина.

Няма никакво съмнение, че той е един от най-великите гласове в историята на музиката. Неговите вокални способности и харизма го правят уникален във всяко отношение. Май няма човек, който бихме могли да сравним с Freddie, що се отнася до присъствие на сцената и въздействие върху публиката. Забележителен е и със своите невероятни сценични образи, които предизвикват истински фурор сред феновете. Името му се превърна в своеобразна марка в музиката, синоним на рока през 80-те години, а и завинаги. Той беше и остана единствен по рода си.

Днес, по повод годишнината от смъртта на легендарния музикант, ви припомяме някои интересни факти от творчеството и живота му:

► Freddie Mercury рисува емблемата на Queen. Тя включва зодиакалните знаци на всеки член на групата – два лъва за Roger Taylor и John Deacon, рак за Brian May и две феи, които символизират зодията на фронтмена – дева. Голямата буква Q и короната са за бандата, а фениксът бди над тях.

► Любимата му песен е била "Somebody To Love".

► Голям брой сингли на Queen плучават изключитлено признание от световната общност. Например, емблематичната "Bohemian Rhapsody", която е написана от Mercury за албума A Night at the Opera (1975 г.), бе обявена за "Най-добра песен на Милениума". В допълнение "​​We Are The Champions" и "We Will Rock You" са част от списъка на най-популярните музикални творби в света, като "We Are The Champions" се превърна в неофициален химн на победителите на всички значими спортни събития.

► Читателите на списание Rolling Stones обявяват вокалното изпълнение на "Bohemian Rhapsody" за най-доброто в рок историята.

► Freddie е автор на 10 от общо 17-те песни в албума "Queen's Greatest Hits" - "Bohemian Rhapsody", "Seven Seas of Rhye", "Killer Queen", "Somebody to Love", "Good Old-Fashioned Lover Boy", "We Are the Champions", "Bicycle Race", "Don't Stop Me Now", "Crazy Little Thing Called Love" и "Play the Game".

► През 1992 г. е награден посмъртно за изключителен принос към британската музика, а на стадион "Уембли" в Лондон се провежда почетен концерт.

► Въведен е в Залата на славата на рокендрола през 2001 г., Залата на славата за автори на песни през 2003 г. и британската музикална Зала на славата през 2004 г.

Прочетете още