23 април - Световен ден на книгата и авторското право

23 април - Световен ден на книгата и авторското право
23 Април 2019

По традиция на днешния 23 април се отбелязва Световния ден на книгата и авторското право. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е празнуван за първи път през 1995 година.

Датата 23 април е избрана, защото на този ден през 1616 г. са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир. На тази дата също така са родени Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Мануел Валехо и други. Това аргументира избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целият свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да почетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството, особено сега, когато в модерното общество младежите са свикнали да прекарват времето си пред телевизора или компютъра. Този ден свидетелства както за гениалността на великите автори в миналото и настоящето, така и за нуждата от знания и култура, които черпим от книгите.

Титлата "Световна столица на книгата" се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите – чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това богатство на човешката цивилизация. През 2018-а Световна столица на книгата бе столицата на Гърция – Атина, а през 2019-а това е арабският град Шарджа.

Прочетете още