21 септември - 40 години Международен ден на мира

21 септември - 40 години Международен ден на мира
21 Септември 2021

Всяка година на днешния ден светът отбелязва Международния ден на мира, известен неофициално като Световен ден на мира. Той е отпразнуван за първи път през 1981 г., обявен е от Организацията на обединените нации за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир, а датата 21 септември официално е приета през 2001 г. с решение на Общото събрание на ООН за ден на глобално прекратяване на огъня във всички точки на света.

Официална церемония по повод честване на 40 години Международен ден на мира ще бъде днес от 11 часа пред Паметника на незнайния войн в София. С проявата ще завърши Седмицата на мира, чиито домакин е българската столица. Сред организаторите на Седмицата са участниците в инициативата "Пробег на мира", учредена преди повече от 30 години от духовния учител Шри Чинмой като международна атлетическа щафета със запален факел - символ на всеобщия стремеж на човечеството към мир и разбирателство.

Терминът "peace" навлиза в английския речник в средата на 12 век от старофренската pais (мир, помирение, тишина), произлизаща от латинската дума pacem (договор за мир, липса на война). Белият гълъб като един от най-известните символи на мира произхожда от ранното християнство като символ на благост, кротост и на Светия дух и се превръща в символ на застъпничеството на мира около 1917 година. Белият гълъб, нарисуван от Пикасо, става символ на Мирната конференция в Париж през 1949 година, а в думите му „Аз избирам живота пред смъртта, мира пред войната“ силно резонира пацифистката идея. Терминът като израз на защитата на мирните методи като осъществима и желана алтернатива на войната, е изкован от френския писател и борец срещу войната Емил Арно и първата му употреба е записана в речта му от 1902 г.

Прочетете още