10 невероятни, но напълно верни факта

10 невероятни, но напълно верни факта
21 Септември 2022

1. "Elvis has left the building"

Елвис Пресли не е бил почитател на бисовете. Когато напускал сцената, той никога не се връщал. Затова и изразът "Елвис напусна сградата", който се съобщавал по високоговорител на зрителите след всеки концерт на Елвис, за да не чакат напразно завръщането му, в крайна сметка се е превърнал в лозунг на американската попкултура.

2. Най-скъпата филмова сцена

Сестрите Уашовски поискали 80 млн. долара за създаването на "Матрицата", но Warner им отпуска само 10 млн. долара и именно толкова похарчиха за началната сцена на първия филм. След като видели заснетото, студиото одобрява цялата искана сума.

3. В Колумбия има разноцветна река

Каньо Кристалес, наричана още и „Реката на петте цвята“. Обяснението е просто – многоцветни мъхове и водорасли, живеещи в реката, са причината за този невероятен природен феномен. Оцветяването се получава в периода, когато мъховете и растенията цъфтят.

4. Най-работливият ни мускул

Мускулите на очите ни се движат много повече, отколкото си мислите около 100 000 пъти на ден! За сравнение, мускулите на краката би трябвало да изминават по около 80км на ден, за да направят същото упражнение.

5. Най-дългото име на място на планетата

Тауматафакатангихангакоауауотаматеатурипукакапикимаунгахоронукупокаиуенуакитанатаху, Нова Зеландия е с дължина от 85 букви това е най -дългото име на място в света. Често се съкращава от местните жители до Таумата.

6. Най-студената точка на планетата

Най-студената точка на планетата е Антарктида. През зимата температурите могат да паднат до -73°С. Там се намират и 70% от сладката вода на Земята и почти 90% от леда на планетата ни.

7. Haй-cилният звyĸ в иcтopиятa

Koгaтo вyлĸaнът нa ocтpoвa Kpaĸaтoa в Индoнeзия изpигвa в ĸpaя нa aвгycт 1883 г., гpoxoтът e тoлĸoвa cилeн, чe мoжe дa ce чye нa пoвeчe oт 4800 ĸм. Cмятa ce, чe тoвa e нaй-cилният звyĸ в иcтopиятa. Byлĸaнът изxвъpля 20 милиoнa тoнa cяpa, a изpигвaнeтo мy e eднo oт нaй-cмъpтoнocнитe и нaй-paзpyшитeлнитe вyлĸaнични cъбития, ĸaтo нaд 70% oт ocтpoвa и oĸoлния apxипeлaг ca yнищoжeни.

8. Най-скъпата монета в света

Double Eagle от 1933г. е монета от 20 американски долара, изработена от злато, която никога не е влизала в обращение. Съществуват само 9, като една от монетите беше продадена на търг в Sotheby’s през 2002г. за зашеметяващите
7 590 020 долара.

9. Aĸyлитe ca cъщecтвyвaли пpeди дъpвeтaтa.

Haй-paннитe бeзcпopни вĸaмeнeлocти oт aĸyлa дaтиpaт oтпpeди 420 милиoнa гoдини. Πъpвитe дъpвeтa ca ce пoявили нa Зeмятa пo вpeмe нa дeвoнcĸия пepиoд, a cпopeд нaй-oптимиcтичнитe oцeнĸи тe дaтиpaт oтпpeди oĸoлo 408 милиoнa гoдини.

10. От гаража към покоряването на света

Не само Apple е започнала в гараж. Amazon, Disney, Google, Harley Davidson, Microsoft, Nike и дори The Beatles са стартирали по същия начин... но за музикантите както знаем това е честа практика :-)

Прочетете още