Въвеждат нова категория при Оскарите - „Изключително постижение в популярното кино”

Въвеждат нова категория при Оскарите - „Изключително постижение в популярното кино”
10 Август 2018

Академията за кинематографично изкуство и наука, която присъжда най-престижните киноотличия в света, въвежда нова специална категория в списъка с годишните си награди, наречена "Изключително постижение в популярното кино" и обещава по-кратка тричасова церемония. Тези промени ще бъдат "усетени" още на следващата церемония по награждаването.

Академията отдавна иска да привлече и по-млади зрители, да „освежи” публиката на наградите си и явно решила да го постигне така. Това е първото нововъведение в наградите след 2001 г., когато беше присъден първият "Оскар" за анимационен филм.

Критериите за номинация в категорията "Популярен филм" все още не са обяснени, но се предполага, че в нея ще попаднат всички супергеройски или фентъзи филми, които правят огромни приходи в кината, но не отговарят на изискванията на филмовата критика за "Най-добър филм на годината". Обикновено те се класират единствено в категориите за най-добри визуални ефекти, но нямат присъствие в най-елитните категории за режисура, актьорско майсторство или сценарий.

Добрият боксофис няма да бъде пречка за дадена продукция да кандидатства едновременно за "популярен" и "качествен" филм. Повод за идеята е все по-намаляващият интерес към Оскарите сред масовата аудитория и опитът за увеличаване на рейтинговия потенциал на церемонията.

Трета промяна касае церемонията през 2020 г., която ще бъде организирана по-рано. Наградите "Оскар" през 2019 г. ще бъдат раздадени на 24 февруари, а през 2020 г. - на 9 февруари.

Прочетете още