В памет на Кърт Кобейн, който днес щеше да навърши 50 години

В памет на Кърт Кобейн, който днес щеше да навърши 50 години
Снимка: lovelyicons
20 Февруари 2017

На днешния 20 февруари се навършват 50 години от рождението на култовия фронтмен на "Нирвана" Кърт Кобейн. Освен вокалист на бандата, той е и текстописец и композитор, а в началото на 90-те години на XX век се превръща в една от най-големите знаменитости в гръндж музиката. А той самият далеч не е желал да става толкова известен.

Снимка: grungenrosepetals

"Никога не съм жадувал нито за слава, нито за нещо подобно. Просто така се случи...", гласи един от легендарните цитати на Кобейн. А друг цитат го допълва: "По-добре да ме ненавиждат за това, което съм, отколкото да ме обичат за нещо, което не съм".



Кърт, заедно с Нирвана, издигат грънджа на световната сцена и превръщат този стил в символ на младото поколение от този период. А Сиатъл – градът на Нирвана, се превръща в град-музикална емблема.

Размъкнати джинси, стари и разплетени пуловери, шарена или изрусена коса - стилъл на Кърт изразяваше, вътрешния свят на един от най-влиятелните музиканти на нашето време, в който постоянно се бореха хаос, любов, отчаяние и бунтарство, депресия... 

Снимка: missisanfi

На 8 април 1994 г. той е намерен мъртъв в стая над гаража на дома му в Лейк Вашингтон, с пушка до него и предсмъртно писмо. По-късно аутопсията показва, че е умрял на 5 април от огнестрелна рана в главата. Официалната версия е самоубийство след употреба на наркотици.

Кърт Кобейн умира на 27 години и става неразделна част от митологизирания "Клуб 27" – великите в музиката, които остават завинаги на тези години.

Снимка: hemmoness

Въпреки че напусна земния си път твърде млад, рок звездата остана в сърцата на поколения чрез музиката и стила си, които имат милиони последователи и до днес.

Без него светът на музиката нямаше да бъде същият. И след него музиката не е същата.

Прочетете още