„Супер Луна” и пълно лунно затъмнение може да наблюдаваме в понеделник сутринта

„Супер Луна” и пълно лунно затъмнение може да наблюдаваме в понеделник сутринта
20 Януари 2019

Първото и единствено за 2019 г. пълно лунно затъмнение ще можем да наблюдаваме в утринните часове на 21 януари (понеделник), което ще е последно до 2022 година. Първият контакт на Луната със сянката на Земята ще настъпи в 5:34 ч. (начало на частичните фази). Началото на пълното затъмнение е в 6:41 ч., а моментът на най-голяма фаза - в 7:12 ч. Краят на пълното затъмнение ще настъпи минути преди залеза на Луната в 7:43 ч.

За 2019 година Луната при пълнолунието на 21-ви януари ще е най-близко до Земята. Видимият й диаметър и блясъкът й са по-големи от тези при обикновените пълнолуния. Това е причината при такова пълнолуние да я наричаме „Супер Луна”.

По време на пълното лунно затъмнение на 21-ви януари ще я наблюдаваме голяма и оцветена в червено. Това оцветяване се дължи на факта, че слънчевите лъчи няма да я достигат пряко. Вместо това малка част от червените лъчи ще бъдат филтрирани от земната атмосфера и отразени към Луната. Същото явление оцветява в червено слънчевите изгреви и залези, гледани от Земята. За да наблюдавате лунното затъмнение не е необходима специална подготовка.

Пълни лунни затъмнение има сравнително често като миналата година са били две, но сме наблюдавали само едно от тях. Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа е чак през май 2022 г. Преди това ще има такова, през 2021 г., но то няма да е достъпно за наблюдатели от България и Европа. То ще се наблюдава от Тихия океан, от Австралия, от друга страна на Земята. През това време обаче ще има частични лунни затъмнения.

За пълно лунно затъмнение Земята трябва да е точно между Слънцето и Луната.

Прочетете още