След близо 5 години телефонът ви ще знае за емоционалното ви състояние повече от близките ви

След близо 5 години телефонът ви ще знае за емоционалното ви състояние повече от близките ви
14 Май 2018

Според прогноза на анализаторската компания Gartner към 2022 г. едно персонално устройство като смартфона ще знае повече за емоционалното състояние на своя собственик от неговото семейство. Това би било възможно благодарение на разпознаването на лицеви изражения и тонове в гласа, така че виртуалните асистенти да разбират контекста на командите към тях и да предлагат информация, която е по-съобразена с емоциите на потребителя и разпознавайки настроението на притежателя да дават по-персонализирани отговори въз основата на анализ на информацията.

В момента гласовият помощник може да изпълнява команди, да намира информация и да диктува, но все още не е способен да разбира емоциите на хората. Един от големите смартфон производители в света, Huawei работи по софтуер, който ще използва изкуствен интелект, за да помогне на виртуалния асистент в телефона да общува с потребителите на емоционално ниво.

Huawei има собствен виртуален асистент, който е наличен само в Китай и ежедневно се използва от 110 милиона души. Компанията се надява, че следващата стъпка в неговото развитие ще позволи използването на емоционален AI и обещава, че ще разработи асистент, който може да води по-дълги разговори, за да не се чувства човек самотен. За целта софтуерът на компанията ще има високо ниво на интелектуална и емоционална интелигентност. В момента Huawei P20 Pro и Huawei P20 притежават чип с такъв AI капацитет.

Прочетете още