Роботите превземат все повече работни места

Роботите превземат все повече работни места
Снимка: panc0n
15 Май 2017

Все повече роботи изземват работните места на хората в заводите. Продажбите на индустриални роботи растат все по-бързо, показва статистика на Robotic Industries Association (RIA), публикувана от онлайн изданието Re/Code.

Особено голям е скокът на продажби на роботи за заводи в Северна Америка. Продажбите там са скочили с 32% спрямо първото тримесечие на миналата година. Само за първите три месеца на тази година са купени общо 9773 индустриални робота на обща стойност 516 млн. долара. Това са и най-големите продажби в историята на този ресор.

Роботите увеличават производителността и намаляват разходите, включително и за заплати. Adidas например в момента строи свой нов завод в Атланта. Той обаче ще се населява почти изцяло от роботи и само около 160 души реално ще работят там.

Снимка: taddat

Освен това статистиката отчита, че средната стойност на един индустриален робот се понижава с 3% и вече доближава 50 000 долара. Поевтиняването на индустриалните роботи допълнително мотивира компаниите да ги купуват. От една страна това има предимства за икономиката - някои производители предпочитат да останат в САЩ и да не местят производството си в други държави. Това обаче не се отразява особено на самата работна ръка, за която възможностите продължават да стават все по-малко.

Снимка: jellyfishjulie

Според американското „Бюро по национални икономически проучвания”, всеки нов индустриален робот, който е бил добавен към работната сила в периода 1990 г. - 2007 г., е заменил 6 работни места.

Снимка: the-future-now

Прогнозите са, че това темпо ще се ускори. Според анализаторската компания ABI Research, годишните доставки на индустриални роботи ще се утроят до 2025 г. и може да достигнат по 1 млн. бройки годишно.

Прочетете още на: https://vesti.bg

Прочетете още