Продължава борбата с пристрастяването към социалните мрежи

Продължава борбата с пристрастяването към социалните мрежи
16 Юли 2018

Напоследък темата за прекомерното използване на социални мрежи и технологиите като цяло набира популярност, като има и призиви за ограничаване и отказване на хората от използването на услугите.

Именно затова Google и Apple работят по въвеждане функции за "по-качествен живот" в новите версии на Android и iOS. Очаквано сега фокусът попада и върху социалните мрежи. Компаниите не искат да рискуват потребителите да започнат да деактивират приложенията им. Затова избират "по-малкото зло" и сами дават функции за управление на известията и по-добро следене на публикациите. Надеждата им е, че така ще дадат повече свобода и контрол на потребителите, но и ще задържат техния интерес и желание да използват редовно услугите им.

Facebook и Instagram също работят по функции, които да намалят желанието на потребителите да стоят дълго време в съответната социална мрежа и да понижат риска от пристрастяване. Те разработват настройка тип "не ме безпокой". Тя ще спира всички известия от мобилните приложения на двете социални мрежи за избран от потребителя период от време.

За сега тези функции са тестови. Целта на компаниите е да намерят добрия баланс между удобството, отговорността и прекомерното задържане на потребители в социалните мрежи.

Прочетете още