Напусна ни големият български композитор Тончо Русев

Напусна ни големият български композитор Тончо Русев
11 Април 2018

На 85- годишна възраст ни напусна големият български музикант и композитор Тончо Русев. Той написа над 1000 песни, спечелил е десетки престижни награди на български и международни музикални конкурси и оставя огромна следа в българската естрадна музика.

Тончо Русев е роден на 20 април 1932 г. в Бургас. В продължение на над четири десетилетия неговите песни са изпълнявани от повечето известни български певци и певици, като особено близко е сътрудничеството му с Лили Иванова, Васил Найденов, Веселин Маринов и др.

Неговите песни се изпълняват с успех и от чуждестранни певци, между които София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др. Повечето от песните му са създадени по текстове на български поети като Елисавета Багряна, Иван Вазов, Дора Габе, Атанас Далчев, Дамян Дамянов и др.

Член е на Съюза на българските композитори (СБК). Автор е на детски песни, музика към театрални спектакли, телевизионни, детски мюзикли и филмова музика и оставя някои от най-големите хитове в българската естарада.

Поклон пред паметта му!

Прочетете още