На 14 ноември Православната църква чества деня на Свети апостол Филип

На 14 ноември Православната църква чества деня на Свети апостол Филип
14 Ноември 2017

На 14 ноември имен ден празнуват всички, които носят имената Филип, Филипа, Фильо и Филка.

Днес Православната църква чества деня на Св. апостол Филип. Родом от Витсаида – градът, от който са апостолите Петър и Андрей, Филип е един от дванадесетте апостоли, следвали Исус.

Филип от юношеските си години се обучавал на книжнина, усърдно четял и изучавал Свещеното писание и пророчествата за Месията. В сърцето му пламнала гореща любов и силно желание да види Господ лице в лице, макар още да не знаел, че той вече е дошъл на земята. Спасителят го намерил и му заповядал да върви след него.

След разпъването на Христос, Св. апостол Филип проповядвал в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия. Земният му път завършил в Иерапол, където бил разпнат на кръст с главата надолу, повесен високо и замерян с камъни.

Името Филип е от гръцки произход. То става много популярно по времето на Филип Македонски - тогава днешен Пловдив се наричал Филипополис.

След деня в памет на Св. апостол Филип започва четиридесетдневният Рождественски пост, наричан също Филипов пост или "Четиридесетница на ап. Филип". Четиридесетдневният пост е в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя.

Прочетете още