Лондон въведе забрана за електронни устройства на полети от 6 държави

Лондон въведе забрана за електронни устройства на полети от 6 държави
Снимка: thebestofflying
22 Март 2017

От британските власти обявиха, че пътниците на полети за Великобритания, които тръгват от Египет, Йордания, Ливан, Саудитска Арабия, Тунис и Турция няма да могат да взимат със себе си в салоните на самолетите лаптопи и таблети.

Снимка: cozylondon

„Нашият основен приоритет винаги ще бъде да поддържаме сигурността на британските граждани“, заяви говорител на властите в Лондон. Решението идва, след като Вашингтон обяви подобна мярка.

По-рано днес източници на британския в. „Гардиън“ съобщиха, че плановете на Лондон за подобна забрана няма да са точно копие на американските, които не позволяват внасянето на електроника по-голяма от мобилен телефон - включително лаптопи, камери и таблети, в пътническите части на самолетите излитащи от десет летища в осем държави. Тези устройства могат да бъдат пренасяни само в товарните отделения. Според „Гардиън“ забраната е наложена след няколко седмици на обсъждания на въздушната сигурност, включително и с американски колеги.

От американското вътрешно министерство съобщиха, че забраната е наложена заради продължаващите притеснения на Вашингтон от терористични атентати, целящи се в граждански полети. Според ведомството не е изключено взривни устройства да бъдат скрити в различни предмети, носени от пътниците.

В списъка на американските власти влизат летищата „Кралица Алия“ в Йордания, международното летище в Кайро, летище „Ататюрк“ в Истанбул, саудитските летищата „Абдул Азиз“ в Джида и „Крал Халид“ в Рияд, летище „Хамад“ в Катар, международното летище в Кувейт, това в Казабланка, както и тези в Дубай и Абу Даби.

Тагове: Новина

Прочетете още