Как да бъдем по-щастливи през 2018 година

Как да бъдем по-щастливи през 2018 година
Снимка: Carmela Nava
4 Януари 2018

Британският автор Пол Маккена сподели техники, които да ви направят по-щастливи през 2018 година. Той казва, че щастието е естествено човешко състояние, като глада, яда, въодушевлението, отегчението, неутралността и бдителността. Всеки може да бъде щастлив. Щастието е начинът, чрез който умът и тялото ви водят към онова, което ви носи най-голямо удовлетворение.

Снимка: Pascal

Авторът изяснява какво означава щастието според него:

"Причината да се чувстваме нещастни е, че сме избрали "неотзивчиви" начини на мислене и действие. Целта е да ги заместим с навици, които ни правят щастливи."

"Умът и тялото са свързани", казва още Маккена. "Напрежението в тялото води до напрегнати мисли. Успокойте мислите си и тялото ви също ще си почива."

Опитът на Пол Маккена е практически. Той е прилагал програмата си върху свои пациенти.

От йогата и древните бойни изкуства, досега хората са използвали движението и стойката на тялото, за да постигнат спокойствие, баланс и благоденствие. Обикновено, когато не сме особено щастливи, ние се прегърбваме леко, свеждаме глава, а раменете ни се прибират напред. Тази поза се свързва с потиснатост. Всъщност, ако се чувствате добре и прекарате половин час в такава поза на тялото, ще усетите понижаване на настроението. Не го правете!

"Изправете се, вдигнете глава и не свивайте раменете си.", съветва Пол.

"Усмихвайте се! Когато се усмихвате, в тялото Ви се отделя серотонин, от който се чувствате добре. Усмивката ще Ви помогне да повишите нивата си на щастие. Смехът е източник и на ендорфин, който засилва имунната система и изчиства токсините от организма. Усмихвайте се 40 пъти всеки ден, а се смейте 20 пъти", допълва Маккена.

Снимка: Nicko Witjatmoko

Прочетете още