Интересни факти за краля на рокендрола, Елвис Пресли

Интересни факти за краля на рокендрола, Елвис Пресли
Снимка: clintreno
16 Август 2016

Елвис Арън Пресли е певец, музикант и актьор роден на 8 януари 1935 г. в Тюпело, Мисисипи, САЩ. Елвис Пресли е най-голямата звезда на рокендрол и икона в музиката и киното, смятана за една от най-значимите личности в поп-културата на 20 век.

Днес се навършват 39 години от смъртта на Елвис Пресли, известен по целия свят като Краля на рокендрола. Той почина на 16 август 1977 г. в имението си Грейсленд в град Мемфис, щата Тенеси на 42-годишна възраст. Но дори и днес продължава да се радва на огромна популярност и годишните приходи от продажбите на албумите и филмите му се равняват на 40 милиона долара. Туристите, които посещават Грейсленд, пък са около 600 хиляди на година.

Факт е обаче, че той промени популярната музика завинаги. “Преди Елвис нямаше нищо”, казваше Джон Ленън, а Брус Спрингстийн определи музиката му като “прошепната мечта в ухото на публиката". В памет на краля ви представяме любопитни и малко известни факти от живота му.

Снимка: vinceveretts

- По време на кариерата си Елвис е продал над 1 милиард албума – повече от който и да е музикант в световната историята.

- Първата публична изява на Елвис е на панаира “Мисисипи-Алабама”. Тогава той е 10-годишен, но се явява на конкурса за певци, облечен в каубойски костюм и се налага да стъпи на стол, за да може да стига до микрофона. Изпълнението на песента “Old Shep” на Ред Фоли му печели второто място в състезанието.

- По време на музикалната си кариера Елвис записва повече от 600 песни, но нито една не е написана от него.

Снимка: clintreno

- До около 20-тата си година Елвис е с руса коса.

- През 1954 г., докато записва дебютните си песни в студио “Сън”, Елвис се явява на прослушване за квартета “Songfellows”, но не го одобряват.

- На 30 юли 1954 г. Елвис изнася един от първите си концерти в парк в Мемфис. По време на шоуто е много нервен и краката му започват да треперят толкова силно, че крачолите на панталона му чарлстон се залюляват. Момичетата в публиката пощуряват и музикантът решава да включи тези движения в бъдещите си концерти.

- Някои от сценичните костюми на Елвис тежат повече от 13 килограма.

Снимка: 80-g-2

- Елвис е потомък на прадядото на Ейбрахам Линкълн и далечен братовчед на бившия американски президент  от 70-те Джими Картър.

- Когато Елвис открива, че жена му Присила има връзка с Майк Стоун – инструктор по карате и техен семеен приятел, побеснява и заявява: “Има твърде много болка в мен… Майк Стоун трябва да умре.” По-късно, вече успокоен, казва на бодигарда си Ред Уест: “Да оставим нещата така. Може би убийството е твърде крайна мярка.”

Снимка: chloebeaulieu

- Елвис е имал черен колан по карате. Той се запалва по бойните изкуства през 1958 г., докато отбива военната си служба в Германия. Черния си колан получава през 1960 г. преди завръщането си в Щатите. Любовта му към бойните изкуства продължава през целия му живот.

- Извън Щатите е изнасял само пет концерта – всички те са в Канада през 1957 година. Малко преди смъртта си започва да организира европейско турне.

Снимка: elvisandjerrylewislover

- Елвис е изключително лаком дори преди да натрупа килограми в последните години от живота си. В началото на кариерата си той заявява в интервю за списание “Country Song Roundup”, че може без проблем на едно ядене да погълне 8 огромни сандвича със сирене, два с бекон, маруля и домати и три млечни шейка.

- Членовете на британската група “Лед Цепелин” били големи фенове на Елвис и имали огромно желание да се срещнат с него. През 1973 г. това най-неочаквано се случило в хотел в Лос Анджелис. Момчетата от “Лед Цепелин” останали безмълвни от изненада, но Елвис се приближил до тях и разменил часовника си за 5 хиляди долара с този на басиста на групата Джон Пол Джоунс, на който имало снимка на Мики Маус. От този момент нататък музикантите от групата имали запазени места на първия ред на концертите на Елвис.

Снимка: the60sbazaar

- Пресли е колекционирал мраморни статуи на Венера Милоска и Жана д’Арк.

- През 1973 г. Елвис подарява на боксьора Мохамед Али бяла роба за 10 хиляди долара, на чийто гръб са избродирани думите “Шампионът на народа”. Али е трогнат и носи робата по време на първия си мач с вечния си съперник Кен Нортън. Във втория рунд Нортън чупи челюстта на Али, а после го побеждава. Мохамед се заклева никога повече да не носи бялата роба, но остава близък приятел на Елвис.

Снимка: e1vispres1ey

- Елвис е бил страстен колекционер на оръжия.

- Рожденото име на музиканта е Елвис Арон Пресли, но на надгробния му камък пише Елвис Аарон Пресли. Малко преди смъртта си той решава да прибави още едно “а” към второто си име, за да го направи библейско (библейският Аарон е брат на еврейския пророк Моисей).

- През 1982 г. имението Грейсленд започва да функционира като музей. Годишно то привлича 600 хиляди души и носи приходи от около 30 милиона долара.

- През 2006 г. Елвис беше изместен от първото място в класацията на “Форбс” за най-добре печелещите мъртъвци. На челната позиция застана Кърт Кобейн – самоубилият се вокалист на група “Нирвана”.

- В края на 2004 г. импресариото Робърт Силърман купи 85% от собствеността на Пресли, което включва правата върху името му и управление на имението му Грейсленд. Дъщерята на певеца Лиса Мари притежава останалите 15%.

Тагове: В памет

Прочетете още